Ο παραλογισμός με τους ανεμβολίαστους

Οι Σέρρες  θρηνούν από τον Σεπτέμβριο 65 ανθρώπινες απώλειες λόγω του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα τοπικά ρεπορτάζ από τους 65 νεκρούς, οι 61 ήταν ανεμβολίαστοι, συνολικά στον νομό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται κάτω του 50%. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, περιοχές οι οποίες στο δεύτερο κύμα χτυπήθηκαν με σφοδρότητα μετρώντας χιλιάδες θύματα, όπως σε Δράμα, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα, βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωπες με την αναζωπύρωση του ιού λόγω του μειωμένου αριθμού εμβολιασμών.

Πάνος Αμυράς*

ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ σε όλη την Ευρώπη, όπου οι δείκτες εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλοί, όπως στα Βαλκάνια, τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι νεκροί αυξάνονται. Στη Ρουμανία καταγράφονται πάνω από 800 απώλειες ημερησίως, στη Βουλγαρία στέλνουν ασθενείς σε άλλες χώρες, η πανδημία θερίζει τους ανεμβολίαστους.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, που ζει καθημερινώς ανθρώπινες τραγωδίες, απευθύνει έκκληση και μέσω της εφημερίδας μας να εμβολιαστούν οι πολίτες τονίζοντας ότι στη ΜΕΘ νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι σαραντάρηδες και πενηντάρηδες.

Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται πάλι μπροστά στο τέταρτο κύμα, που τροφοδοτείται αποκλειστικά από πολίτες που έχουν παρασυρθεί από θρησκοληψίες και από τσαρλατάνους του Διαδικτύου. Η εμβολιαστική κάλυψη στον ενήλικο πληθυσμό βρίσκεται κοντά στο 73%, ποσοστό χαμηλό σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Δύσης και σίγουρα μικρότερο από το απαιτούμενο για να υπάρχει τείχος ανοσίας στην κοινότητα.

ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ξανά σε αδιέξοδα τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για την οικονομία, η κυβέρνηση οφείλει να δει πώς θα θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Ο κ. Καπραβέλος, ένας γιατρός πρώτης γραμμής, προτείνει τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ενώ αντίστοιχη θέση διατυπώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ δεν πρέπει να διστάσει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα σε άλλους κλάδους εργαζομένων που βρίσκονται καθημερινώς σε μαζικές συναθροίσεις ή να λάβει μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ δικαιώματα, αλλά πρέπει να έχουν και υποχρεώσεις έναντι της δημόσιας υγείας. Οσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, επειδή τους το είπε με περισσή ανευθυνότητα κάποιος δήθεν «πνευματικός» ή το άκουσαν στο Διαδίκτυο, δεν μπορούν να κυκλοφορούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το ΕΣΥ έχει περιορισμένες αντοχές και δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί ξανά σε ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά για covid σε βάρος των υπόλοιπων ασθενών. Είναι χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους αλλά και να δείξει στους εμβολιασμένους ότι δεν είναι τα «κορόιδα» της υπόθεσης. Η παράνοια των Βαλκανίων δεν πρέπει να μεταφερθεί και εντός συνόρων.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr/