Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την κόρη του Δάφνη σε έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την κόρη του Δάφνη σε έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την πεθερά του και την κόρη του Δάφνη ξεναγήθηκαν από τον κ. Σταμπολίδη στην έκθεση «Νοήματα» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Στην έκθεση «Νοήματα» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί το Σάββατο (13.01.2024) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την κόρη του, Δάφνη, και την πεθερά του.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης.

Η έκθεση «Νοήματα» που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο, επικεντρώνεται στην προσωποποίηση συναισθημάτων και καταστάσεων όπως ο έρωτας, ο πόθος, το όνειρο, η ζήλεια, ο φθόνος, αλλά και τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο.

Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, συναποτελούν την έκθεση που περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την αναγέννηση και τη νεότερη τέχνη.

ΝοΗΜΑΤΑ: Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα

«Πώς προσωποποιούνται ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, ο Ύπνος, το Όνειρο και ο Θάνατος; Κι ακόμα η Ζήλεια, ο Φθόνος, η Διαβολή, η Συκοφαντία, τα ανθρώπινα πάθη και τα συναισθήματα; Τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, τα βουνά και τα ποτάμια; Κι οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο, η Δίκη και η Αδικία;

Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα, θα είναι επισκέψιμα και ορατά στην έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη.

Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα, τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά και τα οποία ενώνονται για να τέρψουν και να ευχαριστήσουν, να προβληματίσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς και μαζί να χαρείς το έργο του Ζωγράφου του Μειδία σε ένα αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο, τον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την προσωποποιημένη Ζωγραφική του Bourdon από ιδιωτική Συλλογή της Ρώμης, το χάλκινο αγαλμάτιο του Ύπνου από το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, τα Ψηφιδωτά της Θάλασσας και του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Αλληγορία της θείας Μετάληψης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Έρωτα και την Ψυχή από τα Musei Capitolini της Ρώμης, τις Ώρες / Εποχές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη από ιδιωτική Συλλογή, την Αλληγορία της Συκοφαντίας του Απελλή, κ.ά.

Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωπος & Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί και Αλληγορίες αλληλοσυμπλέκονται μοναδικά στις ενότητες της έκθεσης που έχει ως Επίλογο τη χάλκινη Χίμαιρα του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας. Μια Έκθεση, μια Χίμαιρα, όπως όλα τα ανθρώπινα».

To άρθρο Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την κόρη του Δάφνη σε έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr