Παρασκευή
12.07.2024

Ο Ερντογάν στην Αθήνα για τον «φίλο του Κυριάκο» με έναν «στόλο» από τρία αεροσκάφη και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες

Ο Ερντογάν στην Αθήνα για τον «φίλο του Κυριάκο» με έναν «στόλο» από τρία αεροσκάφη και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες

Με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας προσέρχεται η Ελλάδα στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη (07.12.2023), παρουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οκτώ υπουργών του. 

Επτά μήνες μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα με… φιλικές διαθέσεις, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” παραμονή του ταξιδιού του. Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Ο Ερντογάν στην Αθήνα με «στόλο» από τρία αεροσκάφη και τρεις λιμουζίνες

Στους δρόμους της Αθήνας, θα βρίσκονται τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drones, που θα επιτηρούν κάθε σημείο από όπου θα περάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της εξάωρης παραμονής του στην πρωτεύουσα, ενώ ελέγχονται ακόμα και οι κάδοι σκουπιδιών και τα υπόγεια φρεάτια.

Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα φτάσει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, συνοδεία δύο ακόμη αεροσκαφών. Τρία αεροσκάφη, λοιπόν, στο σύνολο, τα οποία εκτός από τον Ερντογάν θα μεταφέρουν τους υπόλοιπους Τούρκους υπουργούς, αλλά και την πολύ μεγάλη ομάδα τους. 

Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού και το προεδρικό Μέγαρο. Η διαδρομή θα πρέπει να γίνει σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του θα μετακινηθεί με τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες, που αντέχουν ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων. Το κόστος τους ξεπερνά τα 3 εκατ. τουρκικές λίρες, ενώ λέγεται πως θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο τουρκικό SUV TOGG.

Στις 11:30 ο Ερντογάν θα φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία συνάντηση η οποία θα διαρκέσει 45 λεπτά. Στις 12:15, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, οι δυο ηγέτες θα έχουν συνάντηση παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των συμβούλων τους.

Στη 13.00 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις και μισή ώρα αργότερα (13.30) θα αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει στις 16.00.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των εξής δρόμων:

•Λ. Κατεχάκη

•Λ. Μεσογείων

•Λ. Βασ. Σοφίας

•Λ. Κηφισίας

•Λ. Βασ. Κωνσταντίνου

•Λ. Βασ. Αμαλίας

•Λ. Αλεξάνδρας

•Μιχαλακοπούλου

•Σταδίου

•Πανεπιστημίου 

•Ακαδημίας.

To άρθρο Ο Ερντογάν στην Αθήνα για τον «φίλο του Κυριάκο» με έναν «στόλο» από τρία αεροσκάφη και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr