Νωρίτερα οι αυξήσεις στις συντάξεις – Tι εξετάζεται | Ειδήσεις για την Οικονομία

Συντάξεις Ιουνίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για ΙΚΑ, ΟΑEΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ

Προσπάθεια να καταβληθούν νωρίτερα οι αυξήσεις στις συντάξεις καταβάλλουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, ο  υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, επιβεβαίωσε πως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να δοθούν νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου. Παράλληλα τόνισε πως οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 7%, καθώς εκτιμάται ως πιθανό να αυξηθεί το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης.

Συνεπώς, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το πιθανό σενάριο που επικρατεί εντός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου η άποψη να έρθει νωρίτερα η αύξηση με «προσωρινά» στοιχεία και εκ των υστέρων να γίνει μια μικρή διόρθωση, αν κι εφόσον χρειαστεί.

Στόχος είναι οι αυξήσεις του 2023 να πληρωθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τεχνικά, επόμενος στόχος είναι οι αυξήσεις να πληρωθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου (οι συντάξεις προπληρώνονται).

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους:

1.Αύξηση έως 7,5% θα πάρουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7%-7,5%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δεν θα είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς. Ενας επιπλέον «κόφτης» που θα τεθεί θα είναι το πλαφόν των 4.608 ευρώ (μεικτά). Δηλαδή όσοι δικαιούχοι κύριων συντάξεων αγγίζουν το ανώτατο όριο δεν θα λάβουν αυξήσεις ή θα λάβουν μικρότερες ούτως ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του ορίου.

2. Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν 265.367 συνταξιούχοι.

3.Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

4.Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

5. Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά ή και τριπλά είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν παράλληλα με την αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση αλλά και όσοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τον Δεκέμβριο.

Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5% και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5%, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 72.137 συνταξιούχοι.

Διαβάστε ακόμη:

Η μάχη της θέρμανσης: «Βουτιά» 72% στις επιδοτήσεις του φυσικού αερίου

Σάρα Μπάροου (ITUC): Βαθιά η δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας, υφίσταται κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών

ΑΓΥΙΑ Α.Ε.: Ανατροπή μέσω δικαστηρίου για τα «βοσκοτόπια του Καλογρίτσα» (pics)

Πηγή: Newmoney.gr