Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: «Ανίκανο το επιτελικό κράτος» – «Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός»

Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: «Ανίκανο το επιτελικό κράτος» - «Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πλημμυρών στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο περιθώριο της ΔΕΘ 2023. 

«Είναι πλέον σαφές ότι οι προκλήσεις της νέας εποχής δεν είναι προ των πυλών, είναι εδώ, τις ζούμε και μας δοκιμάζουν. Δυστυχώς, όμως, το κράτος φαίνεται ανέτοιμο. Λες και δεν μας έμαθαν τίποτα η οικονομική, η πανδημική, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση. Η ανθεκτικότητα, η πρόληψη, η προετοιμασία, παραμένουν για πολλούς άγνωστες λέξεις» επεσήμανε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το φετινό καλοκαίρι έγινε πλέον κατανοητό σε όλους ότι το σύστημα νομής της εξουσίας, που ο κ. Μητσοτάκης συχνά ονομάζει «επιτελικό κράτος», αποδείχθηκε ανίκανο να εκσυγχρονίσει τις δομές του και να επιτελέσει ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Για εμάς η ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία. Να μην είναι η χώρα έρμαιο των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι και να μην σπαταλούνται χρήματα σε αντιπλημμυρικά έργα αμφιβόλου ποιότητας. Να μην φοβόμαστε ότι θα βουλιάξουμε στις πόλεις και στα χωριά μας» πρόσθεσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

«Όχι στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο, ούτε ένα ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο. Ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό κράτος ασπίδα για τους πιο αδύναμους, που δεν κρατά τους πολίτες σε ομηρία με τα pass κάθε είδους. Είναι η προστασία του εργαζόμενου, η διαβίωση με αξιοπρέπεια. Aσφάλεια για εμάς είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ασφάλεια είναι η παρουσία του Κράτους δίπλα στον πολίτη για να τον προστατεύσει. Θέλω να αναλογιστούμε ξανά: Η αποτρόπαια δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά θα είχε αποτραπεί αν το Λιμενικό ήταν εκεί -όπως όφειλε; Αν το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του, οι ακροδεξιοί Κροάτες χούλιγκαν δεν θα εισέβαλαν ανενόχλητοι στη χώρα και δεν θα δολοφονούσαν τον Μιχάλη Κατσούρη στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας «Η τραγωδία στα Τέμπη θα είχε αποτραπεί αν τα «γαλάζια παιδιά» των διορισμένων διοικήσεων στον ΟΣΕ δεν έδιναν αλλεπάλληλες παρατάσεις στη σύμβαση 717, αφήνοντας τα τρένα να κινούνται στα τυφλά. Η καμένη Δαδιά, αυτό το σπάνιο οικοσύστημα σε όλη την Ευρώπη, η καμένη Πάρνηθα, η καμένη Ρόδος αποκάλυψαν την αποτυχία του κράτους να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

«Οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλία αποκάλυψαν με τραγικό τρόπο ότι πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση, το επιτελικό κράτος είναι ανίκανο να κάνει το οτιδήποτε άλλο. Ο βασιλιάς πλέον είναι γυμνός», είπε με έμφαση.

 

To άρθρο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: «Ανίκανο το επιτελικό κράτος» – «Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr