Νέα επίθεση στο Ισραήλ από την Τουρκία – «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων»

Νέα επίθεση στο Ισραήλ από την Τουρκία - «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ειρήνη που λαμβάνει χώρα στο Κάιρο.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική καμπή, δεν μπορούμε να βλέπουμε αθώους ανθρώπους να σφαγιάζονται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόταση της χώρας του για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εγγυητριών χωρών, στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών, του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

«Πρέπει να υλοποιήσουμε τους μηχανισμούς εγγύησης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο πλευρές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που είναι απαραίτητες για μια δίκαιη ειρήνη. Η Τουρκία κάνει βήματα για την καλλιέργεια αυτής της προοπτικής και εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα δίκαιο, ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον για όλους στην περιοχή. Τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή» υποστήριξε.

Η Τουρκία πιστεύει, είπε ο κ. Φιντάν, ότι με την παύση των εχθροπραξιών και την άνευ όρων προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. «Μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στη βάση μίας λύσης των δύο κρατών. Αυτό είναι εφικτό μέσω της δημιουργίας ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Το Ισραήλ δεν σέβεται τις μουσουλμανικές και χριστιανικές ιερές αξίες στην Ιερουσαλήμ

«Αντιμετωπίζουμε μόνο τη διάβρωση των οικουμενικών αξιών και τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων στο πεδίο. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό το σφάλμα του συστήματος. Δεν σέβεται το τέμενος αλ Άκσα και τις μουσουλμανικές και χριστιανικές ιερές αξίες στην Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

«Με τις πολιτικές εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν εκεί. Το κάνει αυτό με την επίκληση ή το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το Ισραήλ προσπαθεί να δειξει ως κανονικότητα τα δεινά των Παλαιστινίων. Εμείς λέμε όχι σε αυτό. Ούτε για τους Παλαιστίνιους ούτε για κανέναν άλλον» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr