Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά

Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στο Ζάππειο, με αφορμή τη συμπλήρωση 49 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτέμβρη 1974.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη για μία ισχυρή κι αξιόπιστη αντιπολίτευση, για προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις με τη συντήρηση, τον ανορθολογισμό και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας.

«Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη να γίνει το έναυσμα για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μια νέα πολιτική νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αυτό που για πολλούς πέρυσι φάνταζε ακατόρθωτο, έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά. Κατοχυρώσαμε την πολιτική μας αυτονομία, όχι μόνο με προγραμματικούς όρους αλλά και με μία πιο ισχυρή παρουσία στο πολιτικό σύστημα».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να σηκώσουμε την ευθύνη που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές: να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή κεντροαριστερά που έχει ανάγκη η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης. Και συμπλήρωσε: «Εμείς σήμερα εδώ από το Ζάππειο στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον δικαιοσύνης, προόδου και σεβασμού των δικαιωμάτων για κάθε πολίτη. Σε αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα καλούμε τον προοδευτικό κόσμο να αγωνιστούμε μαζί ενώνοντας τις ελπίδες και τις αγωνίες μας για μια Ελλάδα προοπτικής ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους Έλληνες».

Φωτ. EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και στους δημάρχους που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. «Πυξίδα μας η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η πλήρης ανεξαρτησίας από ισχυρά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την παρακμή του κομματικού φαινόμενου για να επηρεάσουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προς όφελός τους. Στόχος μας είναι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο, αγκαλιάζοντας τα κινήματα προόδου στην εποχή μας», σημείωσε.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Ελλάδα υψηλού κόστους διαβίωσης και χαμηλής ποιότητας ζωής»

Σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «δεν είναι δίκαιο κάθε καλοκαίρι τα δάση μας να γίνονται στάχτη….Να μην προετοιμάζεται η χώρα και να αφήνεται έρμαιο ακραίων φαινομένων, ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι θα κλιμακώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης». Άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στη κυβέρνηση για όλα το φάσμα της πολιτικής της, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι δίπλα στους πολίτες με καθημερινό αγώνα.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Ελλάδα υψηλού κόστους διαβίωσης και χαμηλής ποιότητας ζωής», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. Σημείωσε ότι οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη για μία ισχυρή κι αξιόπιστη αντιπολίτευση, για προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις με τη συντήρηση, τον ανορθολογισμό και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτή είναι η πρόκληση. Δεν μπορεί να τον παίξει αυτόν τον ρόλο ένα κόμμα που ηττήθηκε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Η σύγχρονη κεντροαριστερά που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να συγκροτηθεί με παλιά υλικά και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο, αξιοπιστία, όραμα και αποτελεσματική δράση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας εμμέσως τις διεργασίες εκλογής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Απίστευτη η υποκρισία της Ν.Δ.»

Υποστήριξε ότι τα πεπραγμένα της δίμηνης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν ότι σε μια σειρά από γεγονότα το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε αδύναμο να εγγυηθεί το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια στη ζωή τους, αλλά και να προτείνει στέρεες πολιτικές για το μέλλον. Επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και αυταρέσκεια λέγοντας ότι «η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απίστευτη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης. Φαίνεται είχαν συνηθίσει σε άλλου είδους αντιπολίτευση».

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα για τη στάση του στη Συνταγματική Αναθεώρηση τονίζοντας ότι οφείλει να είναι μια διαδικασία εμβάθυνσης των θεσμών, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη χώρα μας. «Και δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία στον βωμό των πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων που πάντα επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία» σημείωσε.

Για τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε πως μετά το Βίλνιους, η κυβέρνηση προτιμά να κάνει τα στραβά μάτια, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ακόμα και με την ανοχή του ΝΑΤΟ: «Είναι δυνατόν, η Συμμαχία να συγχαίρει την Τουρκία για την μικρασιατική καταστροφή, που οδήγησε στη σφαγή και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη; Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ και ο κ. Στόλτενμπεργκ κάνουν τα στραβά μάτια στην τουρκική προκλητικότητα. Είδαμε τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο. Οι επιθέσεις των αρχών των κατεχομένων στα στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αποτελούν μία ακόμα απόπειρα για τη δημιουργία τετελεσμένων και την οριστική διχοτόμηση του νησιού. Είναι σε συνέχεια του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απαιτείται η ουσιαστική καταδίκη των πρακτικών αυτών με την λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά όσων παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να οικοδομήσουμε έναν ειρηνικό κόσμο αλλά και για να σφυρηλατήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θεματική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 3ης Σεπτέμβρη, έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου η θεματική συζήτηση «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Χάρης Δούκας, Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιό του για την μετατροπή της Αθήνας σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο, στο πρόβλημα των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα στην Αθήνα.

Το μοντέλο της πόλης των «15 λεπτών» – Στόχος να φυτευτούν 25.000 δέντρα στην Αθήνα

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παρουσίασε το μοντέλο της πόλης των «15 λεπτών», στο οποίο οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το ποδήλατο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρακτικές που υιοθετούν σήμερα ευρωπαϊκές πόλεις για την ενίσχυση του πρασίνου και της σκίασης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δούκας δήλωσε ότι στόχος του είναι να φυτευτούν 25.000 δέντρα την επόμενη πενταετία, ώστε η Αθήνα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πρασίνου στις πόλεις, το οποίο είναι στο 30% έναντι του 11% που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα.

Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η Αθήνα είναι μία σκληρή περιβαλλοντικά πόλη και σκοπός της υποψηφιότητάς του είναι να θωρακιστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να αντιμετωπίζει επαρκώς τους καύσωνες κατά τους θερμούς μήνες και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια, δίνοντας φθηνό ρεύμα στα φτωχότερα νοικοκυριά, σε αντιπαραβολή με τις επιδοματικές πολιτικές που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, παρουσίασε τις προτάσεις του κινήματος για την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην εποχή της κλιματικής κρίσης, την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστού συντονισμού των αρμοδίων φορέων, στην ορθή κατανομή των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Μιχάλης Χάλαρης, Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη δόμηση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει μεταξύ άλλων και τον δικό της ψηφισμένο νόμο για την πολιτική προστασία και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά και στη συνεργασία των κομμάτων στο ζήτημα αυτό, προς όφελος των πολιτών.

Ο Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και στέλεχος της Greenpeace, σημείωσε στην ανάγκη του «μετριασμού» της κλιματικής κρίσης και της «προσαρμογής» στις επιπτώσεις της. Αναφέρθηκε στον ρόλο των δήμων που οφείλουν να ασκούν κοινωνική πολιτική στο κομμάτι της ενέργειας και να δημιουργούν ανθεκτικές πόλεις που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Ευανθία Σισμάνογλου, project manager στην εταιρεία EV Loader, παρουσίασε τα οφέλη της ψηφιακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε για την εξεύρεση και τη διαχείριση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία που έχει η συμμετοχή των startups και του ιδιωτικού τομέα γενικότερα στην εξεύρεση σύγχρονων και περιβαλλοντικά βιώσιμων λύσεων.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Γιώργος Καραμανώλης, Σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Συντονιστής της δράσης «Ψηφιακή Κοινωνία – Digital Society», ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία θεσμικών παρεμβάσεων, όπως η Δι@υγεια, αλλά και στη υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Καραμανώλης υπογράμμισε τη σημασία της διαβούλευσης των παρεμβάσεων που αφορούν το περιβάλλον και αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτότυπες ιδέες που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα της «Ψηφιακής Κοινωνίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Naftemporiki.gr