Μονή Οσίου Λουκά: Άνοιξε για τους επισκέπτες

Μονή Οσίου Λουκά: Άνοιξε για τους επισκέπτες

Με ασφάλεια μπορούν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά οι προσκυνητές και γενικότερα οι επισκέπτες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή, σύμφωνα με τον Ηγούμενο του Βυζαντινού Μοναστηριού πατέρας Σεραφείμ.

Ήδη από χθες είναι καθαρισμένοι όλοι οι χώροι και είναι επισκέψιμοι για όλους, πλην του τμήματος μπροστά στο ημικατεστραμένο κτήριο που ήταν το κελί του αείμνηστου Ηγουμενου Παπα-Ιωασάφ. Κατά τις πληροφορίες και οι τέσσερις τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί/ αναπαλαιωθεί και αυτό μετά από μελέτη.

EUROKINISSI

Σήμερα ήταν εκεί, πάρα πολλοί επισκέπτες σε όλους τους χώρους- κυρίως Ναό/ Καθολικό, εκκλησία Παναγίας, Κρύπτη Αγίας Βαρβάρας, αναπαλαιωμένα κελιά και κελάρια, περίβολο με καλντερίμια. Όπως και στον χώρο κάτω από τον γερο-πλάτανο και τα άλλα δέντρα που δεν κάηκαν, πλην ενός πεύκου. Δυστυχώς τώρα η υπέροχη θέα από εκεί προς την ελαιόφυτη Λάκα και τον Ελικώνα, δεν υπάρχει και μαυρίζει η ψυχή σου από τα καμένα…

Επίσης, σήμερα ήταν στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίω όρει ασκήσαντος, και είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Ηγούμενο πατέρα Σεραφείμ, αντιπροσωπεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον αν. Καθηγητή Αντισεισμικής Χαράλαμπο Μουζάκη, το Εργαστήριο του οποίου έχει εγκαταστήσει προ ετών ειδικό σύστημα online καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας από τον Ναό.

Να σημειωθεί ότι πέραν από την επίσκεψη σε όλους χώρους αρκετοί έπαιρναν τον καφέ μας κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου και των άλλων δέντρων ενώ λειτουργούν ήδη και τα δύο καταστήματα για τους επισκέπτες, καθώς αποκαταστάθηκε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Φυσικά υπάρχει και κλιμάκιο πυροσβεστών.

Για τους αρμόδιους πρώτο μέλημα φαίνεται να είναι σε αυτή την φάση η αποκατάσταση μικροζημιών σε ένα από τα WC και κάποιων φραχτών κλπ (εγκρίθηκε δαπάνη). Από τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο είναι η ταχεία μελέτη και εκτέλεση έργων για αποφυγή αποσάθρωσης του επικλινούς εδάφους καθώς κάηκαν όλα τα ελαιόδεντρα και οι πανέμορφες αμυγδαλιές καθώς και αυτοφυείς θάμνοι κλπ και το έδαφος/ λάσπες να απειλούν να «πνίξουν» πιο χαμηλούς χώρους της Μονής καθώς και η άμεση χάραξη αντιπυρικών ζωνών και μέτρων σε κεντρικό επίπεδο για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, αναπόσπαστο μέρος του Βυζαντινού Μοναστηριού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: Naftemporiki.gr