Μόνη ελπίδα η καλή πορεία της οικονομίας

Μόνη ελπίδα η καλή πορεία της οικονομίας

Η Capital Economics προβλέπει και αυτή συνέχεια στην άνοδο των επιτοκίων θεωρώντας ότι ακόμη κι αν η οικονομία της Ευρωζώνης εισέλθει σε ύφεση, ο ανοδικός κύκλος δεν είναι βέβαιο ότι θα τερματιστεί. Ο πρόεδρος της Bundesbank σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε ότι βλέπουν ενδείξεις πως ο πληθωρισμός επηρεάζει ήδη πολλούς τομείς της οικονομίας και υποστήριξε πως η ΕΚΤ χρειάζεται να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων , ακόμη και μετά την τελευταία αύξηση. Η Νomura από την πλευρά της -όπως και η Goldman Sachs – σε εκθέσεις τους αναφέρουν για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πως αναμένουν επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων και από τη Fed.

Οι δηλώσεις και οι προβλέψεις των αναλυτών απηχούν την αγωνία των κεντρικών τραπεζών καθώς ακόμη κι αν το επόμενο διάστημα κορυφωθεί ο πληθωρισμός, κανείς δε γνωρίζει το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί. Η ενεργειακή κρίση που μαίνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται, κάνουν δύσκολες έως αδύνατες τις προβλέψεις ενώ οι φόβοι για ύφεση προβάλλουν ως ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Οι αβεβαιότητες για τις οικονομικές εξελίξεις πληθαίνουν και μοναδική σταθερά είναι οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 7,8% ετησίως με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι φέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε επίπεδο άνω του 5%. Αναπόφευκτα η οικονομία θα επιβραδύνει όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και οι ελπίδες για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού είναι τα δημοσιονομικά πακέτα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας (5η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη το Β΄ τρίμηνο) δημιουργούν και υποστηρίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τα πακέτα στήριξης. Και δεν πρόκειται για αποτέλεσμα που βασίζεται αποκλειστικά στην εξαιρετική πορεία που έχει φέτος ο τουρισμός, αλλά συμβάλουν και οι επενδύσεις που είναι σε επίπεδα ρεκόρ, η άνοδος των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής κά Η Μorgan Stanley αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023, αλλά εκτιμά ότι η Ελλάδα τελικά θα αποφύγει μια τεχνική ύφεση και θα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.