Μητσοτάκης για διευκολύνσεις: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-25 ετών

Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί

Ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας φαίνεται να κερδίζει τη μάχη, μένοντας πάντα σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε πως οι εμβολιασμοί απλώνονται, η οικονομική και κοινωνική ζωή επανέρχονται στην κανονικότητα.

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ξεκινά η χορήγηση voucher ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους ηλικίας 18-24 ετών το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά όλους τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021.

Στην παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών μετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους 18-25 ετών 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας», μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια.

«Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κοροναϊό, η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη, μένοντας πάντα σε επιφυλακή», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση.

«Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κοροναϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 – 25 ετών, που είναι 940.000», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

«Αφορούν όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Προκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου “Δ”. Είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».

Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία

Κλείνοντας την παρουσίαση για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για πρώτη φορά έχουμε σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο».

«Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Να αξιοποιήσουν το “freedom pass” γνωρίζοντας ότι το Κράτος στέκεται δίπλα τους και τους ευχαριστεί». «Όπως μου έχουν πει και άλλοι, δεν είχατε έως τώρα κάποιο οικονομικό όφελος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την παρουσίαση λέγοντας:

«Ένα μικρό ευχαριστώ από την Ελληνική Πολιτεία με μόνη υποχρέωση να κάνετε αυτό που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να πάτε να εμβολιαστείτε, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους».

Σκέρτσος: Εμβολιάζονται 100.000 πολίτες κάθε μέρα

Οι ανακοινώσεις ξεκίνησαν με τον κ. Σκέρτσο, ο οποίος, ανοίγοντας την τοποθέτησή του, έκανε αναφορά στην εμβολιαστική διαδικασία στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό και σημειώνοντας πως στην Ελλάδα εμβολιάζονται 100.000 πολίτες κάθε μέρα. Όπως είπε, περίπου το 48% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως έως τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα σημείωσε πως η στρατηγική στον εμβολιασμό αναπροσαρμόζεται για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας.

Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η «Freedom Pass»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα. Όπως σχολίασε, με τη «Freedom Pass» γίνεται μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι 18-25 να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η προπληρωμένη κάρτα θα αφορά τους νέους που είτε εμβολιάστηκαν είτε θα εμβολιαστούν και έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

πηγή PARAPOLITIKA