Μητσοτάκης γα πλειστηριασμούς: «Τρέχει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Live η συνέντευξη στην ΕΡΤ

Μητσοτάκης γα πλειστηριασμούς: «Τρέχει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός - Live η συνέντευξη στην ΕΡΤ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα αναφερθεί σε όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

«Διαπιστώνω πως έχει συντελεστεί πραγματικά μια σημαντική πρόοδος και ως προς τις υποδομές και ως προς την ποιότητα του προγράμματος στην ΕΡΤ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός μετά από 3,5 χρόνια στην κυβέρνηση.

 

Όπως σημείωσε «πιστεύω πως είναι κάτι που όλοι οι καλόπιστοι τηλεθεατές το αναγνωρίζουν» και τόνισε πως «έχει πάψει η ΕΡΤ να είναι εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και προσφέρει στους τηλεθεατές μία αντικειμενική ενημέρωση, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε κρατική τηλεόραση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον σεισμό στην Τουρκία και χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή ενώ για τα νέα  δεδομένα που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα «δημιουργικής ταύτισης» μεταξύ των δύο λαών». Όσο για το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές.

Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Τοποθετώντας, εκ νέου, τις εκλογές μέσα στην άνοιξη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, εξέφρασε την πεποίθησή του για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Για τις επερχόμενες εκλογές, την 2η κάλπη και την αυτοδυναμία αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι «

«Ξέρετε, πολλή συζήτηση έχει γίνει γι’ αυτό το θέμα και έχω πει πολλές φορές ότι συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά το πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές. Αυτό που είναι σημαντικό κύριε Κουβαρά, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τελικά εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσω τετραετία. Εκεί προς τα εκεί πηγαίνουμε. Παρά το γεγονός ότι είχα πολλές δυνατότητες να προσφύγω σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πολύ καλές δημοσκοπήσεις, επέλεξα να μην το κάνω, διότι πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη να υπάρχει θεσμική συνέχεια» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, αν αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή του για τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

Σε νέες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το αν θα ήταν σκόπιμο να ανακοινώσει πλέον τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στην Τουρκία και δίχως τον αστάθμητο παράγοντα της έντασης στα ελληνοτουρκικά από τον Ερντογάν και αν αυτή αυτή η παράταση δεν κάνει τίποτα άλλο από απλώς να εντείνει ένα κλίμα τοξικότητας καθώς, όπως είπε, ο Γιώργος Κουβαράς εσείς ο ίδιος μου είχατε πει πριν από μερικούς μήνες, όταν μιλήσαμε εδώ στην ΕΡΤ ξανά, ότι δεν θα επιτρέψετε ένα μακρά παρατεταμένο τοξικό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «δεν είχα, δεν είχα πει αυτό. Είχα πει ότι δεν θα επιθυμούσα μια μακρά τοξική προεκλογική περίοδο, αν και ήμουν σίγουρος ότι θα συνέβαινε ακριβώς αυτό το οποίο εσείς περιγράφετε. Θέλω να επισημάνω ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές και προσδιορίζει την διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται ένα, δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας. Όπως έχω πει πολλές φορές εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το αντιλαμβάνεστε κι εσείς νομίζω από τα ντεσιμπέλ της έντασης, τουλάχιστον από την αξιωματική σντιπολίτευση».

«Ναι, αλλά αυτά τα ντεσιμπέλ αν κρατήσουν πολύ καιρό και κακά τα ψέματα, όταν ο ένας επιτίθεται, ο άλλος αμύνεται ή επιτίθεται και εκείνος, αυτή η ένταση βοηθάει τον τόπο;» ρώτησε ο Γιώργος Κουβαράς στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «μα κύριε Κουβαρά κράτησαν τρεισήμισι χρόνια. Γιατί έκανε κάτι διαφορετικό η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά τα τρεισήμισι χρόνια από το να επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς να παράγει εναλλακτική πρόταση για το μέλλον του τόπου; Όσα συνέβαιναν στο παρελθόν συμβαίνουν και τώρα απλά σε αυξημένη ένταση. Έτσι θα πάμε στις εκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε, μείναμε όρθιοι, πετύχαμε αρκετά πράγματα μαζί με την κοινωνία. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Και οι εκλογές αυτές, κύριε Κουβαρά, θα είναι μια ευκαιρία να συγκριθεί η δικιά μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών, εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον».

Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς και από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, μίλησε ο Πρωθυπουργός. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία». Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν υπόνοιες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε ότι «αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο αυτό γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες».

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου του είχε καταλογίσει ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά».

Στο ερώτημα για το αν θα έχουμε άλλες παροχές τόνισε ότι δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο μέτρων ενώ για την ακρίβεια είπε ότι βαίνει μειούμενη. Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο, πλαίσιο – πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην καλύτερη στιγμή του κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας του αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και χωρίς κανένα δισταγμό σταχυολόγησε τις δύο πιο δύσκολες».

Για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της θητείας του, τόνισε. «Το ένα λάθος συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές. Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Και βέβαια ένα λάθος ήταν το ζήτημα των υποκλοπών που από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη έκανε λόγο στις σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα που θα γίνουν αν ξαναείναι Πρωθυπουργός και στην ενίσχυση των γυναικών στην Κυβέρνηση. «Προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες».

 

 

To άρθρο Μητσοτάκης γα πλειστηριασμούς: «Τρέχει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Live η συνέντευξη στην ΕΡΤ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr