Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024

Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024

Την οδύνη του για τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα (07.02.2023) στη Βουλή. Ανακοίνωσε ότι έρχεται ειδικό μισθολόγιο στις ειδικές δυνάμεις και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην καταστροφή από το σεισμό στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την τροπολογία που βάζει “μπλόκο” στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, ενώ εξήγγειλε και νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/2024.

Ο σεισμός στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα μας «είναι στην διάθεση των τουρκικών αρχών για να συνδράμει όπου χρειαστεί. Είναι βέβαιο ότι εκτός από το C130 θα χρειαστεί κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να ανταπεξέλθει η Τουρκία και η Συρία σε αυτή την καταστροφή.

Μια τέτοια καταστροφή δείχνει πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην συζήτηση για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε ότι είμαστε μια σεισμογενής χώρα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Το μισθολογικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δυο στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες ενώθηκαν σε ένα περήφανο πένθος. «Αυτό το κλίμα σύμπνοιας, είπε θα έπρεπε να κυριαρχεί και σε άλλα ζητήματα».

Προανήγγειλε ότι θα τοποθετηθεί τόσο για το μισθολογικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και για την διάταξη Κασιδιάρη. Όπως είπε έρχεται «να απαντήσει σε δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων. Στην σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη των στρατιωτικών».

Μεταξύ άλλων: συστήνονται επίσης λογαριασμοί πρόνοιας στον στρατό ξηράς και έτσι καλύπτονται υγειονομικές δαπάνες των ίδιων και των οικογενειών τους και δαπάνες και φάρμακα θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όσον αφορά στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα. Καταργούνται οι μειώσεις του 2012 για τους δικαιούχους του Ταμείου και το ΝΙΜΤΣ θα δέχονται για νοσηλεία και υπαξιωματικούς και της ΕΛΑΣ.

Αποζημίωση επίσης θα δίνεται και στο προσωπικό εξουδετέρωσης μηχανισμών και επίσης από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση. Εξορθολογίζεται επίσης η επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Οι μακράς θητείας θα αποστρατεύονται με το βαθμό του λοχαγού.

Αλλαγές επίσης γίνονται στην Εθνοφυλακή που εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και στις τάξεις της θα μπαίνουν οι γυναίκες.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά αλλά φανερώνουν αυτό που έχει επισημανθεί ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις που ταλαιπωρούσαν το στράτευμα.

Τόνισε ότι εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση και η μη φορολόγηση των επιδομάτων των ιπταμένων και υποβρυχίων αποστολών. Επίσης, ειδικό επίδομα λαμβάνουν όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής.

«Έγιναν επίσης οργανωτικές μεταβολές που έφεραν μισθολογικές διορθώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μέτρα άνω των 240 εκατομμυρίων και απέχουμε ακόμα από εκεί που θέλουμε να είμαστε», σημείωσε. Αλλά, πρόσθεσε, ότι «γίνονται αυτά που μπορούμε και αντέχει η χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν το εθνόσημο. Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις ένοπλες δυνάμεις από 01/01/2024».

Επίθεση σε Τσίπρα 

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η απόφαση να απέχει από κάθε ψηφοφορία μπορεί και να είναι πρόωρη αποδοχή ήττας, προσχώρηση στην πλατεία και μάλιστα σημείωσε: «ο λαός ψήφισε εκπροσώπους και όχι απεργούς».

«Με τέτοιου είδους συμπεριφορές εκτροπής δίνετε τροφή στα πιο ακραία στοιχεία» σημείωσε. «Είχα προειδοποιήσει έγκαιρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει την χώρα στον βούρκο αλλά κάποιοι επιμένουν να μην διδάσκονται από την ζωή, μένοντας αδιόρθωτοι. Απαξ Τσίπρας για πάντα Τσίπρας έλεγε ένα σχόλιο και μάλλον είχε δίκιο αυτός που το έγραψε.

Σπίρτζης και Πολάκης έχουν πει ότι την δεύτερη φορά θα είναι με το καλό ή με το άγριο, ή τις αθλιότητες περί εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ. Θα σας καλέσω να επανέλθετε στον ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα και με θέσεις όχι με φωνές.

Και αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες να θυμάστε ότι εσείς πήραατε τα πάντα. Να προσγειωθείτε στην αληθινή ζωή. Διαλέξτε τουλάχιστον άλλη μουσική εισαγωγής στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ.

Εμείς αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας εσείς τους εμφύλιους διχασμούς που ο κόσμος πλήρωσε πολύ ακριβά».

Ο Κασιδιάρης

Αναφερόμενος στην διάταξη Κασιδάρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί αν είναι εφικτό και από τους 300 βουλευτές και δήλωσε ανοικτός σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις. «Κανείς δεν θέλει να ζήσει τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» είπε και τόνισε ότι «με τη νέα ρύθμιση για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός πρέπει το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες του να μην έχουν καταδικασθεί και η λειτουργία του να είναι προς όφελος της δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι με την διάταξη πλέον «καλύπτεται το κενό της ύπαρξης αχυρανθρώπων. Η δημοκρατία θα βρισκόταν σε ένα εφιαλτικό παράδοξο. Θα έδινε την δυνατότητα με δημόσιο χρήμα σε έναν εγκληματία να δρα εις βάρος της μέσω ενός αχυρανθρώπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας την ψήφιση της διάταξης. «Θα έστελνε ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Έχουμε σκληρή αντιπαράθεση αλλά με επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα».

«Δεν έχουμε δει την διάταξη που ήθελε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και ευχήθηκε να ψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια 4ετια της ΝΔ και μια δικής σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω πρόωρα την εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

Δεν το έκανα αν και μπορούσα γιατί επιμένω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Μετατρέψαμε τρικυμίες σε νέες αφετηρίες και οδηγούμε την χώρα σε ήρεμα νερά. Κάθε πολίτης αναγνωρίζει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να πούμε ότι το είπαμε και το κάναμε. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων μας δίνει αξιοπιστία για να μιλήσουμε με περισσότερη πειθώ για το σχέδιο μας για την επόμενη 4ετία με καλύτερους μισθούς και καθημερινότητα για όλους. Αν ξεκινήσαμε από το “Μένουμε Ευρώπη” σήμερα “Είμαστε Ευρώπη” και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη.

Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δυο 4ετιες και ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Από εσάς δεν άκουσα τίποτα. Οι Έλληνες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιος θα αντιμετωπίζει ξαφνικές περιπέτειες όπως στο μεταναστευτικό. Οι πολίτες θυμούνται τι κάνατε εσείς. Να μετατρέπουν τις αστοχίες σε νέους στόχους. Όχι ψέματα και ψευδαισθήσεις και κυβιστήσεις.

Το δίλημμα δεν είναι δημοκρατία ή ΝΔ, να είστε πιο προσεκτικός στην παράταξη που αποκατέστησε την καλύτερη δημοκρατία στην χώρα. Το δίλημμα είναι άλλο: εκείνο που υπάρχει στη μνήμη και την σκέψη κάθε πολίτη. Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη;», σημείωσε.

Κάλεσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει την στάση του να γυρίσει στα έδρανα και να ξεφύγει από την σκιά του παρελθόντος. «Να εγκαταλείψετε την εμπρηστική ρητορική και τις έωλες υποσχέσεις και να αντιληφθείτε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί και η κοινωνία ζητά αντιπαραθέσεις και όχι κραυγές».

To άρθρο Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr