Παρασκευή
29.03.2024

Microsoft: Πώς οι ελληνικές ΜμΕ θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάπτυξης

Microsoft: Πώς οι ελληνικές ΜμΕ θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάπτυξης

Μέσα από τη δράση του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες

Έναν οδικό χάρτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πώς αυτές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε η Microsoft, στο πλαίσιο διαδοχικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, όπου το «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 1.000 συνεργάτες και φορείς.

Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συνολικού ύψους 445 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 180 εκατ. για ψηφιακά εργαλεία, 100 εκατ. για ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και 165 εκατ. για ψηφιακές συναλλαγές.

 Ο οδηγός του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ οι ΜμΕ που ενδιαφέρονται για την απόκτηση των ψηφιακών εργαλείων, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης, από τις 15 Ιουνίου 2022.

Μέσα από τη δράση του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά, για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, να αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας, συνεργασίας και απομακρυσμένης εργασίας, να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να αυξήσουν, συνολικά, το επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων τους και των ψηφιακών τους λειτουργιών.  

To ύψος των επιλέξιμων δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρίας. Η μέγιστη δαπάνη ανέρχεται στις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 70%, συνεπώς η μέγιστη επιδότηση είναι δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ (€14.000).  

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων της Microsoft, τα στελέχη της εταιρείας και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συζήτησαν με εταιρείες πληροφορικής για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες ένταξης στο pρόγραμμα, αλλά και για τις λύσεις και τα προϊόντα cloud της Microsoft που δημιουργούν αξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

O γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Φέτος, η Microsoft γιορτάζει 30 χρόνια στη χώρα, όπου συνεχίζει να δραστηριοποιείται με όραμα να κάνει την Ελλάδα συνώνυμο της ανάπτυξης, με όχημα την τεχνολογία. Η πρωτοβουλία ”Gr for Growth” επιταχύνει την ψηφιοποίηση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη με τεχνολογίες αιχμής, εκπαιδεύει 100.000 πολίτες, εργαζόμενους και επαγγελματίες σε νέες ψηφιακές δεξιότητες, πιστοποιεί μεγάλο μέρος αυτών στη χρήση τεχνολογιών της Microsoft και δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, μαζί με τους συνεργάτες μας, δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, για να τις στηρίξουμε στο ψηφιακό τους ταξίδι, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αλλά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οφέλη που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία».  

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θάνος Δήμας, ανέφερε: «Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Μπροστά στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά μονόδρομο για τις ΜμΕ, ώστε να συνεχίζουν να καινοτομούν και να παράγουν προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτές και για τη χώρα συνολικά. Εξάλλου, το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν εντάξει ένα παρόμοιο πρόγραμμα στα δικά τους σχέδια αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποδεικνύει τόσο την ορθότητα της στόχευσης, όπως και την αναγκαιότητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Στηρίζοντας ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη μετάβαση των ΜμΕ στην ψηφιακή εποχή, μειώνουμε το χάσμα τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύουμε τη θέση τους στην αγορά και δημιουργούμε πολλαπλά επίκεντρα για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari (Απρίλιος 2022), το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και το 67% των επιχειρήσεων που απασχολούν από 11 έως 250 εργαζόμενους, ενδιαφέρονται για το Πρόγραμμα και τις λύσεις που επιδοτεί. Το 59% των ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι θα αξιοποιούσε την επιδότηση του προγράμματος για να αποκτήσει το Microsoft 365, το Cloud πακέτο συνεργασίας της Microsoft, που περιέχει τις εφαρμογές Office, Outlook, PowerPoint, Excel, Word, υπηρεσίες ασφάλειας, χώρο στο cloud για τα αρχεία των χρηστών και την αναβαθμισμένη υπηρεσία Teams.

O διευθυντής Εμπορικών Συνεργατών της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας,  Αλμπέρτος Μπουρλάς, εξήγησε: «Το Πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύει το 57% της Ελληνικής οικονομίας. Τα προϊόντα της Microsoft είναι η 1η επιλογή για τις επιχειρήσεις αυτές. Μαζί με τους συνεργάτες μας, πρέπει να ενημερώσουμε άμεσα τους πελάτες μας και να τους βοηθήσουμε να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα, για να επιταχύνουν το ψηφιακό τους ταξίδι».  

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πώς ο πόλεμος και τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα (πίνακες)

«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας

Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Ποια ακίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα

Πηγή: Newmoney.gr