Με τα πόδια από το Προεδρικό στο Μαξίμου η Άνγκελα Μέρκελ – Στα γερμανικά η υποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με τα πόδια από το Προεδρικό στο Μαξίμου η Άνγκελα Μέρκελ - Στα γερμανικά η υποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία να τα πουν και χθες το βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε, στο σπίτι του, ο πρωθυπουργός στην απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας. 

Η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να περπατήσει από το Προεδρικό Μέγαρο έως το Μαξίμου, όπου την περίμενε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέβηκε τα σκαλιά για να υποδεχτεί την καγκελάριο, με τους δυο τους να τα λένε στα γερμανικά όσο τους φωτογράφιζαν.

Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η τελευταία της ως καγκελάριος, είναι υψηλού συμβολισμού. 

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται στην Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (28.10.2021) σπάζοντας δυο… προσωπικές της παραδόσεις: να μην διανυκτερεύει (όταν είναι δυνατόν) στο εξωτερικό και να μην δειπνεί μετά τις 20:00. Αλλά τα έκανε και τα δυο και για πολλούς έχει κι αυτό το νόημά του. 

Απολογισμός

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη Μέρκελ έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. Είναι ένας απολογισμός – σημειώνουν – που θα γίνει σε μια άλλη φάση, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Αναφέρουν, επίσης, ότι η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

 Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγγελα Μέρκελ, οι ίδιες πηγές προσθέτουν, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, θα συζητήσουν για το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

To άρθρο Με τα πόδια από το Προεδρικό στο Μαξίμου η Άνγκελα Μέρκελ – Στα γερμανικά η υποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr