Ληστές έφτασαν στη λεία τους με αναρρίχηση σε υψόμετρο 2.350 μ. και ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Ληστές έφτασαν στη λεία τους με αναρρίχηση σε υψόμετρο 2.350 μ. και ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Ληστές στην Ελβετία πραγματοποίησαν μια από τις πιο απαιτητικές προστατευμένες διαδρομές αναρρίχησης της χώρας και έφτασαν στη λεία τους.

Ανέβηκαν σε υψόμετρο 2.350 μέτρων και διέσχισαν φαράγγια πάνω σε στενά χαλύβδινα καλώδια – απλά και μόνο για να ληστέψουν ένα κουτί συλλογής δωρεών.

Το κουτί ανήκει σε έναν τοπικό αναρριχητικό σύλλογο, ο οποίος συντηρεί τη μεγαλύτερη προστατευμένη αναρριχητική διαδρομή της Ελβετίας στο πέρασμα Gemmi πάνω από το χωριό Leukerbad.

Αυτό που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ είναι ότι το κουτί δωρεών είναι προσβάσιμο μόνο στους πιο έμπειρους ορειβάτες.

Η διαδρομή, γνωστή ως via ferrata, ταξινομείται ως το επίπεδο 5, το πιο δύσκολο, και περιλαμβάνει σοβαρή αναρρίχηση καθώς και ανάβαση σε σκάλες που βιδώνονται στην κάθετη πρόσοψη του βράχου, όπως και διάσχιση φαραγγιών σε στενά χαλύβδινα καλώδια.

«Τι άνθρωποι είναι αυτοί; έγραψε ο αναρριχητικός σύλλογος στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο αναρριχητικός σύλλογος φροντίζει τη via ferrata χωρίς αμοιβή, δεν ζητάμε τίποτα και τώρα κάποιος έκλεψε τα χρήματα που δώρισε για να το συντηρήσει».

Όσοι ανακάλυψαν την κλοπή πιστεύουν ότι είχε σχεδιαστεί προσεκτικά πολύ εκ των προτέρων.

Το κουτί της δωρεάς βρέθηκε σπασμένο και άδειο. Οι κλέφτες δεν ήταν μόνο καλοί ορειβάτες, εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα ορειβατικά κιτ, αλλά πήραν τα εργαλεία μαζί τους για να σπάσουν το κουτί των δωρεών «με ωμή βία», ανακοίνωσε ο αναρριχητικός σύλλογος.

Παραδόξως, φαίνεται ότι στη συνέχεια συνέχισαν την ανάβασή τους, με τα χρήματα, στην κορυφή του Dauberhorn, στα 2941 μέτρα.

Έκλεψαν μόλις 500 φράγκα

Το να προσπαθήσει κανείς να ανακαλύψει ποιος ακριβώς διέπραξε το έγκλημα μπορεί να είναι δύσκολο όμως – τις τελευταίες μέρες ήταν τέλειος ο καιρός για αναρρίχηση και πολλοί ορειβάτες απολάμβαναν τη via ferrata.

Ο αναρριχητικός σύλλογος δεν είναι σίγουρος πόσα χρήματα κλάπηκαν, αλλά ο Ρίτσαρντ Βερλέν, μέλος του κλαμπ και οδηγός βουνού είπε στο BBC ότι ήταν πιθανό να έχει μόλις 400 – 500 ελβετικα φράγκα (420 – 520 ευρώ).

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι μια χώρα όπου τα μετρητά χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση και οι Ελβετοί είναι περήφανοι για την εθελοντική εργασία τους διατηρώντας μονοπάτια πεζοπορίας και διαδρομές αναρρίχησης. Μια δωρεά για μια τέτοια προσπάθεια αναμένεται, και με χαρά δίνεται, από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Κύμα ληστειών και στα ΑΤΜ

Αλλά τώρα οργανισμοί όπως ο σύλλογος αναρρίχησης μπορεί να αναρωτιούνται αν χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο που αναζητούν δωρεές.

Η διάχυση των μετρητών στην Ελβετία έχει ήδη οδηγήσει σε ένα κύμα ληστειών πολύ καλύτερα προστατευμένων μηχανημάτων ATM.

Εκατομμύρια φράγκα έχουν κλαπεί μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελβετική Ομοσπονδιακή Αστυνομία να προειδοποιεί ότι τα τακτικά γεμάτα και συχνά ανεπαρκώς ελεγχόμενα μηχανήματα γίνονται πόλος έλξης για κλέφτες από όλη την Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο αναρριχητικός σύλλογος ελπίζει ότι όποιος έκλεψε τα χρήματα θα υποφέρει από «ένοχη συνείδηση» και θα τα επιστρέψει ήσυχα.

Ήδη ένας τοπικός ευεργέτης έστειλε 500 φράγκα για να αντικαταστήσει τις κλεμμένες δωρεές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Πηγή: Naftemporiki.gr