Λέκκας – Τσελέντης στη “Ν”: Ήταν ο κύριος σεισμός στο Λασίθι

Λέκκας - Τσελέντης στη "Ν": Ήταν ο κύριος σεισμός στο Λασίθι

Πιθανότατα η δόνηση των 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Λασίθι ήταν ο κύριος σεισμός, που δεν έχει καμία σχέση με τον πρόσφατο στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, δήλωσε στο naftempoiriki.gr o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μίλησε για μικρές, όπως φαίνεται, ζημιές και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τα παλαιά σπίτια.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως εκδόθηκε ανακοίνωση για τσουνάμι, μικρό και ανεπαίσθητο, όπως ξεκαθάρισε.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας επίσης στο naftemporiki.gr, τόνισε πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό κι έκανε λόγο για «όχι επικίνδυνο, 10 εκατοστών» τσουνάμι προς την Κάσο.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αναφέρει πως «ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12.24 στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 23 Χλμ. Α της πόλης της Ζάκρου και σε απόσταση 405 Χλμ ΝΑ της Αθήνας.

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Οδηγίες προστασίας από σεισμούς https://www.civilprotection.gr/el/seismoi».

naftemporiki.gr

Πηγή: Naftemporiki.gr