Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κλάπηκαν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κλάπηκαν

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα που «κλάπηκαν» αναφέρθηκε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Telegraph. Κάνει μάλιστα μια πρόταση για δανεισμό από την Ελλάδα στη Βρετανία πολιτιστικών θησαυρών που δεν έχουν βγει ποτέ εκτός συνόρων και τονίζει πως θα θέσει το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στην Telegraph ότι η άρνηση της Βρετανίας να συζητήσει το θέμα τηςεπιτροπής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι αναχρονιστική και ρίχνει το γάντι στον Μπόρις Τζόνσον να κάνει πράξη τα όσα λέει για την «Παγκόσμια Βρετανία».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια

Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση.

Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει «κοπεί» στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, που ζήτησε και χθες, σε ομιλία του στην UNESCO, την επιστροφή τους.

Δανεισμός

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα

Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (της Βρετανίας) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να πει περισσότερα.

«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

Για την οικονομία

«Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα του 2011, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, υπάρχει μία νέα ενέργεια, ένας νέος ενθουσιασμός, μία νέα αισιοδοξία για τη χώρα και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομία.

Και πρόσθεσε: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις»

Για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή συνταξιούχων και το GR – eco islands, όπως η Χάλκη, είπε: «Δείτε αυτό το νησί, μιλάμε για παράδεισο. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή. Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης. Εν τέλει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί, σε μεγάλη κλίμακα, σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Newsit.gr