Κυριάκος Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Η προειδοποίηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και η συμφωνία με τη Γαλλία

Κυριάκος Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Η προειδοποίηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και η συμφωνία με τη Γαλλία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη (06.10.2021). Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ευρωπαϊκή αδράνεια στην περιοχή θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία.

Ειδικότερα, προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο της Συνόδου στη Σλοβενία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό.

Στο σημερινό (σσ. απόψε) δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία.

Click4more: Συνάντηση Μητσοτάκη – Πενταρόφσκι: Η Ελλάδα στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στην ένταξή της στην ΕΕ

Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση».

Στην αυριανή (σ.σ. 06.10.2021) Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Η προειδοποίηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και η συμφωνία με τη Γαλλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr