Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη: 7,5 δισ. ευρώ για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία – «Προσωπικό μου στοίχημα»

Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη: 7,5 δισ. ευρώ για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία – «Προσωπικό μου στοίχημα»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε εξαγγελίες από την Κοζάνη για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά από τετράωρη σύσκεψη με αρμόδιους φορείς ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το σχέδιο καθαρής ενέργειας της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του μετά την τετράωρη και πλέον δημόσια διαβούλευσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, «οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ».

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την «απόλυτη προσήλωση» της κυβέρνησης και του ιδίου στην επιτυχία του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.

Κυριάκος Μητσοτάκης – «Προσωπικό στοίχημα»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι «προσωπικό του στοίχημα» το να μπορούμε να οραματιστούμε μία Δυτική Μακεδονία καλύτερη από το σήμερα και από το χθες και σημείωσε: «Είναι μία ηθική υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στη Δυτική Μακεδονία και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ. Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι, υπάρχει σχεδιασμός, αλλά πάνω από όλα υπάρχει πολιτική βούληση και πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, υπάρχει σε επίπεδο δήμων, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και σε επίπεδο πολιτών.

Αυτό το οποίο κρατώ από τη συζήτηση παρά τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν για την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται η μετάβαση δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι δεν είναι σωστή επιλογή γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι μονόδρομος. Άρα το ζήτημα είναι αυτόν τον μονόδρομο πώς θα τον διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία του 2025, του 2030, του 2035 να είναι μία άλλη περιφέρεια».

Κυριάκος Μητσοτάκης και για ΔΕΗ

Στη συνέχεια της ομιλίας του στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήταν σωστή η τολμηρή απόφαση που πήρε η κυβέρνηση το 2019 για απεξάρτηση από τον λιγνίτη και ότι αν δεν την είχε πάρει τότε, σήμερα θα τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις.

Χάρη σε αυτή την απόφαση σήμερα η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος έχει σχέδιο δίκαιης μετάβασης, ενώ άλλες χώρες τώρα προσπαθούν να το καταρτίσουν, τόνισε.

Η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να είναι ενεργειακός κόμβος και η ΔΕΗ θα έχει πιο ισχυρή παρουσία στην περιοχή με διαφορετικό όμως ρόλο σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Όσον αφορά στη ΔΕΗ, επισήμανε ότι ήταν στα όρια χρεοκοπίας το 2019 και τώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο χωρίς να έχει χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της.

«Το γράμμα “Δ” δεν θα το απωλέσει ποτέ από την ονομασία της η ΔΕΗ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις και πως διατίθεται το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη διασύνδεση της με το δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης θα δημιουργηθούν γρήγορα θέσεις εργασίας καλύτερες από αυτές που υπήρχαν και χάνονται με την απολιγνιτοποίηση.

Για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει το ερώτημα αν έχει νόημα να γίνει ή όχι με τη δίκαιη μετάβαση. Πρότεινε στους κατοίκους του χωριού να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ που θα έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν τζάμπα το ηλεκτρικό ρεύμα και ένα πρόσθετο εισόδημα ύψος 4.000 ευρώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Παιδεία και Υγεία στη Δυτική Μακεδονία

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ώστε να πηγαίνουν σε αυτό φοιτητές από όλη την Ελλάδα και να γίνει ένα πραγματικό κέντρο αριστείας.

Σημείωσε, επίσης, ότι σύντομα θα εκδοθεί η άδεια για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου, ενώ για το φράγμα Νεστορίου είπε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να πει τι θα γίνει, αλλά θα ασχοληθεί προσωπικά για να βρεθεί λύση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στη Δυτική Μακεδονία. Για τα προβλήματα στον κλάδο της γούνας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη για το τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση στήριξε τον τομέα της Υγείας στη Δυτική Μακεδονία και είπε ενδεικτικά ότι το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχει σήμερα έξι κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και το νοσοκομείο της Κοζάνης που δεν είχε καμία διαθέτει πέντε κλίνες ΜΕΘ.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Μακεδονία και κάλεσε τους πολίτες να προσέρχονται για την πρώτη αλλά και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη: 7,5 δισ. ευρώ για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία – «Προσωπικό μου στοίχημα» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr