Παρασκευή
01.07.2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο» – «Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο» - «Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και την έναρξη των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ:

Όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και τους πρώην προέδρους της οργάνωσης καλωσόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στο 13ο Τακτικό Συνέδριο, λέγοντας ότι «ξαναβρισκόμαστε μετά από δύο χρόνια πανδημίας».

«Ξαναβρισκόμαστε στο συνέδριο της νεολαίας μας ύστερα από τους αλλεπάλληλους περιορισμούς της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ έτοιμοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τη νεολαία, ανιχνεύοντας τα ζητήματα της εποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

«Εδώ και 48 χρόνια, η ΟΝΝΕΔ κατόρθωσε να θεμελιώσει αξίες που άλλοτε πολεμήθηκαν σκληρά. Σήμερα, όμως, αποτελούν κοινότοπο. Πρώτη η οργάνωσή μας συνύφανε το ατομικό με το συλλογικό ως μοχλό για την κοινωνική ανάπτυξη. Η ΟΝΝΕΔ μίλησε με τόλμη για κοινωνικό φιλελευθερισμό και δικαιώματα, σε καιρούς που οι αντίπαλοί της έκρυβαν τις αρετές της Δημοκρατίας κάτω από θολά επαναστατικά συνθήματα. Μόνη η ΔΑΠ πρόταξε στα πανεπιστήμια την άμιλλα απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω, που κάποιοι δυστυχώς υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το «τολμηρό βήμα» της επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ και ότι ζήτησε να μην αποτελέσει παράρτημα του κόμματος και να αποτελούν τα μέλη της φωτοτυπία των μεγαλύτερων στελεχών.

«Η παράταξη μόνο με την δροσιά της νέας γενιάς ανανεώνεται. Έχετε διπλή αποστολή να μεταφέρετε σε κάθε νέο πολίτη την πολιτική μας και να την εμπλουτίζετε με τα μηνύματα, που εσείς παίρνετε από την κοινωνία», προσέθεσε.

«Έχετε ένα ρόλο διπλό. Να μεταφέρετε τις ιδέες μας σε κάθε νέο πολίτη αλλά και να εμπλουτίζετε την πολιτική σας και την πολιτική μας, τελικά, από τα μηνύματα που παίρνετε από τη νέα γενιά. Η πορεία σας είναι εντυπωσιακή, 82.757 μέλη. Μεγάλωσε η ΟΝΝΕΔ!».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε συγχαρητήρια σε όλες και όλους για τη δουλειά που έγινε για το συνέδριο και τόνισε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση για την παράταξη ότι ο πρόεδρός της είναι και γραμματέας της πολιτικής επιτροπής», ευχαριστώντας τον Παύλο Μαρινάκη και απευθυνόμενος στον υποψήφιο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου, είπε χαριτολογώντας ότι είναι «βαριά η φανέλα».

«Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη»

«Η χώρα βίωσε αλλεπάλληλες προκλήσεις. Από τη μεταναστευτική επίθεση στον Έβρο και την πανδημία, από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκρηξη στην ενέργεια. Όλα αυτά, ενώ η χώρα μας ήταν σε τροχιά ανάπτυξης από το 2019 και παρόλα αυτά δεν ξέφυγε από την πορεία της. Κερδίσαμε τα στοιχήματα της συγκυρίας.

Μέσα στην παγκόσμια αναστάτωση και την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ότι ήταν τις τελευταίες δεκαετίες και οικονομικά και αμυντικά και γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά!».

Μεταρρυθμίσεις με στόχο τους νέους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην παιδεία και στην εργασία και στην εκπαίδευση, οι οποίες είχαν «ως στόχο τους νέους».

Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ταχυμεταφορέων έως το πρώτο ένσημο, το νέο ασφαλιστικό. Στους νέους απευθύνεται κυρίως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επίσης το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση, αλλά και οι νταντάδες της γειτονιάς.

Όσον αφορά την παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ήδη υπηρετούν στην δημόσια παιδεία μας περισσότεροι από 16.000 νέοι εκπαιδευτικοί «οι πρώτες προσλήψεις εδώ και πάνω από μία 10ετία» και τόνισε: «Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών, την οποία «αρνούνται οι αντίπαλοι μας υπονομεύοντας την πολιτική μας».

Περαιτέρω ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα ισότητα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πότε το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα την εξάρτηση από τις ουσίες, τη μόρφωση στις φυλακές. Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης. Τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη», σημείωσε.

Ιδιαίτερα για την εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι το δίλημμα σήμερα είναι «ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες και να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. Εμείς ξέρουμε από ποια μεριά είμαστε».

«Όχι μόνο όσοι βρισκόμαστε εδώ, πιστεύω ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που δεν έχει κάνει το βήμα να ενταχθεί σε κομματική νεολαία, είμαστε με τη γνώση και την ελευθερία απέναντι στη βία και την παρανομία. Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές και όσο δύσκολο να είναι, ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του. Οι ομάδες προστασίας σύντομα θα είναι εκεί».

«Πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;», κάνοντας λόγο για τρολς που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει. Ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπονται από το Σύνταγμα, ούτε αυτό δεν γνωρίζουν» τόνισε. Ζήτησε «να είναι συνεχής η επαγρύπνησή μας», «οι συκοφάντες να αποκαλύπτονται αμέσως και οι απαντήσεις μας γρήγορες και καταλυτικές».

«Νεολαία δεν σημαίνει μόνο μόρφωση, δουλειά ή χρήμα. Πρόσφατα, χρησιμοποίησα τον όρο “ολιστική προσέγγιση της ζωής” για να τονίσω τους πολλούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα ενός νέου. Κάποιοι δεν κατάλαβαν ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν. Η ουσία είναι μία, όμως. Ότι η νέα γενιά τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα, όπως λέει και το παλιό σύνθημα».

Προσωπική στέγη

Αναφερόμενος στην προσωπική στέγη για κάποιον νέο ότι «επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που μένουν επί χρόνια κλειστά και σε συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Να ανακαινιστούν παλιά διαμερίσματα και να δημιουργηθούν νέες φοιτητικές εστίες ώστε ένας νέος να μην χρειάζεται να πληρώνει μεγάλα ποσά για κατοικία που δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα και θα πραγματοποιηθούν στη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας!».

«Τα ενοίκια ανεβαίνουν, ο πρώτος μισθός δεν αρκεί να τα καλύψει. Χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατο για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε: Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις, από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν κλειστά ακίνητα.

Πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα και θα υλοποιηθούν στη δεύτερη 4ετία της ΝΔ, προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως προϋπόθεση αυτής της προόδου και συνέχισης του κυβερνητικού έργου είναι η πολιτική ασφάλεια. «Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω. Ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι πέρυσι η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση από φόρους στον ΟΟΣΑ και φέτος εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και το 2023 να ανακτήσουμε το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

«Είστε η πιο κοσμοπολίτικη από όλες τις γενιές. Μεγαλώσατε σε μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη που αναζητούσε να γίνεται καλύτερη», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας και στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός δεν πρέπει να ανακοπεί γιατί θα κληθείτε να βαδίσετε εσείς οι νέοι σε αυτόν. Εκτός των άλλων, ζείτε με την αβεβαιότητα ενός κόσμου που αλλάζει όχι πάντα ως προς το καλύτερο. Όμως, είδατε ότι όλα αυτά απειλούνται στην πορεία σας προς το μέλλον.

Γιατί θεωρώ κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας, μπροστά στον πόλεμο και στους αυταρχικούς ηγέτες. Αλλά τον θεωρώ κρίσιμο και για τη δική μας δημόσια ζωή. Ο λαϊκισμός, που τόσο τραυματικά ζήσαμε και θα δώσει την τελευταία του μάχη, η οποία θα είναι ύπουλη και πιο σκληρή. Κάτι που κάνει τη δικιά σας αποστολή πιο συναρπαστική, να αντιτάξετε την αλήθεια στο ψέμα, να απαντήσετε με πράξεις στο παρόν και αυτό να γίνει παντού».

«Λέμε στους φίλους μας στην Ουκρανία, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με την Ευρώπη και την Ελλάδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα κατά της Τουρκίας

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τουρκία, λέγοντας ότι τα βάζουν με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, αναφερόμενος και στην παρουσία του στην Αστυπάλαια και την Ψέριμο και τα έργα που θα γίνουν εκεί.

«Κάθε ρητορικό επίθετό τους και επιθετικό τους βήμα, μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους, να αλλάξουν και τη λογική τους».

«Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται σε στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι “καμμένες” λογικές που απέτυχαν. Σήμερα, απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες που τις έχουμε και ισχυρή άμυνα που τη χτίζουμε. Αλλά και τα δίκαιά μας που συμβαδίζουν πάντα με το διεθνές δίκαιο».

«Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις αλλά πάντα ανοιχτές σε συζητήσεις. Το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό σήμερα ένα μεγάλο όπλο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η νεολαία να είναι στην πρώτη γραμμή»

«Όταν έρθει η νέα τετραετία, απόφασή μου είναι ότι θέλω τους νέους στην πρώτη γραμμή, τη νεολαία μπροστά, και αυτό πλέον μπορούμε να το πούμε ανοιχτά!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Νέα Δημοκρατία να είναι αφιερωμένη στις δικές σας ανησυχίες. Να τι θέλω για τη γενιά των πολλαπλών κρίσεων».

«Πράσινες επενδύσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, υγεία και κοινωνική φροντίδα και ισχυρή άμυνα για την προστασία των ακριτικών νήσων μας. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και σε αυτή σας θέλω δίπλα μου, την κάθε μία και τον καθένα ξεχωριστά».

«Θέλω να αποφοιτήσετε από ένα πανεπιστήμιο της γνώσης ή από μια σχολή που θα σας κάνει περιζήτητους επαγγελματίες. Να αισθάνεστε ότι μπορείτε να βρείτε δουλειά, όχι με μέσο αλλά επειδή μπορείτε να σταθείτε στα πόδια σας. Να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό, χωρίς να σας αγχώνει το ενοίκιο. Να γίνουν όλα αυτά σε μια ασφαλή κοινωνία.

Σε μια κοινωνία που η ελευθερία θα συνυπάρχει με την ευθύνη και ένα κράτος αρωγό με τις υπηρεσίες του και την καθημερινότητα πιο φιλική στο περιβάλλον και στον πολιτισμό. Κυρίως, όμως, με μια πολιτεία που θα εργάζεται σκληρά ώστε ο επόμενος χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο.

Για αυτό, η πορεία αυτή, που ξεκίνησε από το 2019, πρέπει να συνεχιστεί. Το συνέδριό μας, γίνεται η αφετηρία και η τελική ευθεία προς την επόμενη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Οι αγγελιοφόροι της να είστε εσείς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κλείνω με μια προσωπική εξομολόγηση. Ήμουν σίγουρος ότι σήμερα θα αντικρίσω πρόσωπα φωτεινά. Αυτό που βλέπω ξεπέρασε την προσδοκία μου. Είναι η ορμή των νιάτων. Κάντε το δικό σας μέλλον, την δική μας ελπίδα. Καιρός να σπάσει ο φόβος πως η γενιά μου θα μεταφέρει στη δική σας μόνο προβλήματα.

Ξεκινάμε, προχωράμε μπροστά, στοχεύουμε ψηλά. Δίνουμε τη στήριξη στο νέο πρόεδρό μας. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο» – «Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr