Κυρ. Μητσοτάκης: Υποδέχεται τη Μέρκελ στο Μαξίμου την Παρασκευή – Η ατζέντα της συνάντησης

Στις 10:50 το πρωί της Παρασκευής θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης, στην τελευταία επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Πριν τη συνάντησή της με τον Κυρ. Μητσοτάκη η Α. Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη της καγκελαρίου, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως άλλωστε είχε τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένας απολογισμός όμως που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Η επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός ΕΕ, αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας. Ζήτημα, το οποίο μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο πρωθυπουργός και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επίσης, Κυρ. Μητσοτάκης και Α. Μέρκελ αναμένεται να συζητήσουν για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα των δημοσιονομικών κανόνων που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://www.liberal.gr/