Κυρ. Μητσοτάκης: Το brain gain γίνεται πράξη

Την μεγάλη ικανοποίησή του για το ότι με την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη γίνεται πράξη το brain gain, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Γίνεται πράξη αυτό το οποίο είχαμε οραματιστεί εδώ και κάποια χρόνια να αντιστρέψουμε το brain drain και να το κάνουμε brain gain, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η επένδυση έρχεται σε συνέχεια σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, όπως η παροχή κινήτρων, με σκοπό την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον Άλμπερτ Μπουρλά στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη που έχουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. και ενημερώθηκε ότι θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζόμενους, ενώ θα λειτουργήσουν ως πρότυπο για τις αντίστοιχες σε Μαδρίτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Οι περισσότεροι επιστήμονες του κέντρου εργάζονται σε μικρά τμήματα που αποτελούν μέρος μεγαλύτερων ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή από την Pfizer σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επέστρεψαν 70 επιστήμονες

Με βάση την πορεία στελέχωσης μέχρι σήμερα, οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη προσελκύουν ταλαντούχους αποφοίτους και επαγγελματίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς ήδη περισσότεροι από 70 Έλληνες επέστρεψαν από το εξωτερικό για να εργαστούν στην πατρίδα τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άρλμπερτ Μπουρλά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζόμενους στις νέες εγκαταστάσεις και να ακούσουν τις ιστορίες νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

«Οι συνθήκες εργασίας είναι αντάξιες με το εξωτερικό και το διεθνές περιβάλλον», σημείωσε η Κρυσταλλία που επέστρεψε από την Ολλανδία για να εργαστεί στην Ελλάδα. «Ήμουν στην Ολλανδία 11 χρόνια και πριν 3 στη Σουηδία» ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης. «Η δουλειά που κάνουμε εδώ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Παράγουμε και γνώση και τεχνολογία καινούργια» πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα επέστρεψε και η Καλλιόπη: «Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσα στο εξωτερικό: στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Έχω έρθει εδώ τον Ιούλιο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Είναι πραγματικό τεράστιο κίνητρο. Έχω εντυπωσιαστεί με τα standards που έχει η εταιρεία», τόνισε.

«Μετά από εννέα χρόνια επέστρεψα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για μένα τρομερή ευκαιρία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ανέστης στη συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μεγάλες εταιρείες εμπιστεύονται ελληνικά ταλέντα»

«Για εμάς είναι πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση, όταν γίνεται πράξη αυτό το οποίο είχαμε οραματιστεί εδώ και κάποια χρόνια να αντιστρέψουμε το brain drain και να το κάνουμε brain gain, να δώσουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να σταδιοδρομήσουν, να ζήσουν, να κάνουν την οικογένειά τους, τη ζωή τους, στην πατρίδα τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί ξέρω ότι πολλοί από εσάς φύγατε στο εξωτερικό, όχι από κατ’ ανάγκη από επιλογή, αλλά και από ανάγκη επειδή τα χρόνια της κρίσης, δυστυχώς η χώρα δεν πρόσφερε ικανοποιητικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό όταν μεγάλες εταιρείες, όπως η Pfizer, έρχονται ουσιαστικά για να εμπιστευτούν τα ελληνικά ταλέντα» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Pfizer βρίσκεται πλέον στη Θεσσαλονίκη και επειδή θεωρεί ότι έχει πρόσβαση σε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και προφανώς Έλληνες οι οποίοι θα θελήσουν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα.

Καινοτόμες ψηφιακές λύσεις

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Παράλληλα, προτεραιότητα του Κέντρου αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής Ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών αποτελεί μια κεντρική παγκόσμια πλατφόρμα εδραιωμένη σε όλo τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, εξυπηρετώντας ένα εύρος υπηρεσιών όπως: Oικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Εταιρικού Μετασχηματισμού, Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσίες Προμηθειών.

Στο πλαίσιο της έμφασης στις ψηφιακές λύσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εντάσσεται και η παρουσία του πρωθυπουργού χθες Δευτέρα στα εγκαίνια του Data Center της Lamda Hellix στο Κορωπί.

Τα φορο-κίνητρα για επαναπατρισμό

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, εκτός από τα επιχειρηματικά κίνητρα για επενδύσεις, μέσω του πολύπλευρου μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες με σκοπό το λεγόμενο brain gain, προσφέροντας κίνητρα για τον επαναπατρισμό εργαζομένων και επαγγελματιών.

Το ευνοϊκό επταετές καθεστώς με μείωση φόρου κατά 50% και απαλλαγή από τεκμήρια κατοικιών και αυτοκινήτων, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.

Επιπλέον, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει της κατοικίας και του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης. Το κερασάκι στην τούρτα; Το «κούρεμα» στο φόρο και στα τεκμήρια έχει διάρκεια επτά ετών.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr