Κορονοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων – Ποια νέα μέτρα είναι στο «τραπέζι»

Προς νέα, αυστηρότερα μέτρα, οδηγείται η χώρα μας, στη «σκιά» της τεράστιας έξαρσης του τέταρτου κύματος. Η πρόθεση να μη γίνει lockdown και να μην χάσουν οι εμβολιασμένοι τις ελευθερίες τους παραμένει και τα νέα μέτρα θα προσανατολιστούν υπέρ της προστασίας όλων, με ιδιαίτερη επιμονή στους ανεμβολίαστους και τους πιο ευάλωτους.

Για ακόμη μία εβδομάδα, οι συσκέψεις θα είναι συνεχόμενες μεταξύ ειδικών και κυβέρνησης προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική που δεν θα οδηγήσει το ΕΣΥ σε «ασφυξία». Την πιθανότητα να υπάρξουν «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις» απέκλεισε χθες και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Tο ίδιο και όσον αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κάτι που επίσης δεν αναμένεται να γίνει. «Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Lockdown έχουμε πει πως δεν θα κάνουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να “εκτεθεί” κατά κάποιον τρόπο» ανέφερε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Οι αριθμοί, κρουσμάτων αλλά και εμβολιασμών, αυτής της εβδομάδας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα κρούσματα σταθεροποιούνται, σε υψηλά βέβαια επίπεδα γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα εξακολουθήσει να πιέζεται έντονα. Ταυτόχρονα, παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη για τις αποφάσεις είναι και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης που παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες ημέρες και πλησιάζουν τα 250.000 νέα ραντεβού.

Οι παρεμβάσεις που φαίνεται να «κερδίζουν έδαφος» σε αυτή τη φάση, είναι:

  • Η «ελευθερία» κινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών να συνδυάζεται με την τρίτη δόση, δηλαδή χωρίς αυτήν να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση όπου απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Το Ισραήλ και η Γαλλία έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση. Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μη στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
  • Περισσότερα τεστ για τους ανεμβολίαστους, ακόμη και πιθανή υποχρέωση για αρνητικό rapid test προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ.
  • Παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου εντοπίζονται αρκετές εστίες διασποράς. Η διπλή χρήση της μάσκας και το κυλιόμενο ωράριο εργασίας ώστε να μην συνωστίζονται οι πολίτες ίδιες ώρες στα ΜΜΜ είναι τα μέτρα που υποστηρίζουν οι ειδικοί.
  • Στην τελευταία … θέση βρίσκεται το ακραίο σενάριο lockdown για ανεμβολίαστους, δηλαδή να μην έχουν καθόλου πρόσβαση στις δραστηριότητες (για παράδειγμα στην εστίαση), ούτε με τη δυνατότητα rapid test. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί (Open) πως η κυβέρνηση εάν απαιτηθεί θα πάρει όποιο μέτρο χρειάζεται για τους ανεμβολίαστους.

«Η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους. Αυτά θα συζητηθούν και στην επιτροπή των ειδικών που θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Το υπουργείο Υγείας δίνει λίγο χρόνο έως αύριο στους Ιατρικούς Συλλόγους της βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται σε μια μαραθώνια διαδικασία να βρουν τους γιατρούς, και στη συνέχεια για τον αριθμό των ατόμων που θα απαιτούνται μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής συμμετοχής θα προχωρήσει η διαδικασία επίταξης υπηρεσιών.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr