Κολλημένος με τα… Μνημόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε χίλιες και μία δικαιολογίες για να μην ψηφίσει την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Και τι δεν είπε στη Βουλή, προχθές.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

 ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ότι οι Γάλλοι θα προστρέξουν σε βοήθεια μόνο αν η Τουρκία προχωρήσει σε προκλήσεις που αφορούν στην επικράτεια, δηλαδή στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, αντίστοιχα στον αέρα ή αν εισβάλλει στο έδαφος της χώρας μας, και δεν θα επέμβει αν αμφισβητήσουν με έρευνες ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο την ελληνική ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα.

 ΜΑΛΙΣΤΑ, σε μια αποστροφή του λόγου του απαίτησε να πετάνε γαλλικά μαχητικά για να αναχαιτίζουν τις τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Αθηνών. Πάλι καλά που δεν ζήτησε και Γάλλους φαντάρους να φυλάνε σκοπιά στα στρατόπεδα.

 ΕΙΧΕ και άλλα απίστευτα κι όμως συριζαϊκά να πει. Χωρίς καμία ντροπή μίλησε για φέρετρα με ελληνική σημαία που θα έρθουν στη χώρα, αν τυχόν συμμετάσχουν ελληνικές δυνάμεις στη ζώνη του Σαχέλ. Λες και όταν ήταν εκείνος πρωθυπουργός δεν υπήρχαν ελληνικές δυνάμεις στη διακεκαυμένη ζώνη του Αφγανιστάν.

 ΥΠΑΡΧΕΙ και κάτι άλλο. Πώς σκεφτόταν τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας; Να έχουμε την απαίτηση να έρθει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο σε περίπτωση θερμού επεισοδίου και εμείς να μην έχουμε καμία υποχρέωση προς τη συμβαλλόμενη στην αμυντική συμφωνία Γαλλία; Δηλαδή, να πιάσουμε κορόιδα τους Γάλλους; Να ζητάμε να συμμετέχουμε μόνο σε αποστολές του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε., αλλά να υποχρεώνουμε τους Γάλλους να βρεθούν στο πλάι μας χωρίς καμία απόφαση του ΝΑΤΟ ή της Ευρώπης;

 ΕΙΠΕ και άλλα. Από τη μια μίλησε για σπατάλη δισεκατομμυρίων εν μέσω πανδημίας, από την άλλη κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν έκλεισε τη συμφωνία την άνοιξη του 2020. Τότε, δηλαδή, που μόλις είχε ξεκινήσει αυτή η μαραθώνια μάχη με τον κορονοϊό, οι χώρες βρίσκονταν σε lockdown και κανείς δεν γνώριζε τις οικονομικές επιπτώσεις.

 ΤΕΛΙΚΑ, όμως, δεν εξήγησε γιατί δεν ψηφίζει τη συμφωνία; Για τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, για το Σαχέλ, επειδή οι φρεγάτες είναι ακριβές; Γιατί, στο τέλος της ομιλίας «δεσμεύτηκε» πως όταν γίνει κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία και θα αλλάξει μόνο το άρθρο για το Σαχέλ.

 ΚΑΙ, τότε, ήταν που πιθανότατα θα γέλασαν ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός το 2015 υποσχόμενος πως θα σκίσει τα Μνημόνια, θα διαγράψει το χρέος και θα επαναδιαπραγματευθεί για μια καλύτερη συμφωνία. Τελικά, κατέληξε να κλείσει τις τράπεζες, να υπογράψει τρίτο Μνημόνιο και να γίνει ο μνημονιακότερος πρωθυπουργός της μαύρης δεκαετίας.

 ΑΥΤΟ είναι και το κωμικοτραγικό με την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι κι αν νομοθετεί, ό,τι κι αν εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας το παρουσιάζει ως «Μνημόνιο», το οποίο θα το σκίσει. Και μετά του φταίνε οι εταιρίες γκάλοπ για τα δημοσκοπικά χάλια του ΣΥΡΙΖΑ…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr/