«Κλειδώνει» η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Πότε αναμένεται η συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να επιστρέψετε τα γλυπτά του Παρθενώνα – Ομιλία για τα 75 χρόνια της UNESCO

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης , στο πλαίσιο συμμετοχής του στη  Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα μας δέχεται πρόσκληση σε τόσο υψηλό επίπεδο, γεγoνός που μαρτυρά την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης στηνΑνατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προσεχής επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.

5426000__1_

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για αυτό το ταξίδι στην Ουάσιγκτον το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην  παρέμβασή του  στη Διάσκεψη Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη.  Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.parapolitika.gr