ΚΙΝΑΛ: Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος για το άνοιγμα των σχολείων

ΚΙΝΑΛ: Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος για το άνοιγμα των σχολείων

Να διοργανώσει έναν «ουσιαστικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τους επιστημονικές φορείς και τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα σενάρια για την ορθότερη και ασφαλέστερη έναρξη του σχολικού έτους» καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ανακοίνωση του τομέα Παιδείας σημειώνεται:

Η εκπαίδευση είναι εθνική υπόθεση. Το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων με βασικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι σημαντικό για λόγους εκπαιδευτικούς, μαθησιακούς, μορφωτικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς, συναισθηματικούς. Οι μαθητές μας βρίσκονται εκτός του φυσικού, σχολικού τους χώρου εδώ και πολύ καιρό – και αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή τους.

Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν δείχνει διάθεση διαλόγου και συναίνεσης. Ακολουθεί μια ιδεοληπτική και αποσπασματική πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων της εκπαίδευσης. Οι καθυστερήσεις και η σύγχυση είναι εμφανής. Ακόμα και στο θέμα της μάσκας η υπουργός έλεγε ότι είναι υποχρέωση των μαθητών και την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Πλήρης ασυνεννοησία και ομολογία ανικανότητας της Υπουργού.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να διοργανώσει ένα ουσιαστικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τους επιστημονικές φορείς και τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα σενάρια για την ορθότερη και ασφαλέστερη έναρξη του σχολικού έτους.

Οφείλει ταυτόχρονα:

  • Να έχει προετοιμάσει όλες τις υποδομές και να έχει εξασφαλίσει όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Να έχει σχεδιάσει προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, πριν την έναρξη των μαθημάτων, στη χρήση των Η/Υ για τη διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως και τη δημιουργία διδακτικών σεναρίων.
  • Να έχει σχεδιάσει την ενημέρωση γονέων της προσχολικής αγωγής και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, για τη σωστή συμπεριφορά (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) των μικρών μαθητών.
  • Να έχει διαμορφώσει το πλαίσιο διαχείρισης πιθανών αρνήσεων εφαρμογής των μέτρων (αποστάσεις, μάσκα κλπ), κάποιων μαθητών Γυμνασίων – Λυκείων.
  • Να έχει ορίσει επιστημονικές ομάδες για τη μείωση και αναδιάταξη της ύλης των μαθημάτων, καθώς και την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων.
  • Να έχει επεξεργαστεί σενάρια διαχείρισης και διαφοροποίησης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών σε περίπτωση εναλλακτικής προσέλευσης των μαθητών.

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μείζον κοινωνικό και πολιτικό θέμα. Ζούμε έκτακτες συνθήκες και η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για την εκπαίδευση και να σταματήσει τις επικοινωνιακές γενικολογίες.

Πηγή: Tomanifesto.gr