Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο «Athens Democracy Forum 2021»: Η δημοκρατία μας πρέπει να ανανεωθεί»

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο «Athens Democracy Forum 2021»: Η δημοκρατία μας πρέπει να ανανεωθεί»

Την έναρξη των εργασιών του 9ου ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του «Athens Democracy Forum 2021» με θέμα «Ανθεκτικότητα και Ανανέωση», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία μας πρέπει να ανανεωθεί, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις κρίσεις που ελλοχεύουν». Εστιάζοντας στο θέμα του Φόρουμ «Ανθεκτικότητα και Ανανέωση», υπογράμμισε ότι και οι δύο έννοιες φανερώνουν όψεις της τρέχουσας πραγματικότητας, ενώ σημείωσε ότι «η δημοκρατία μας αποδείχτηκε ανθεκτική παρά τις κρίσεις, αλλά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις, πρέπει επίσης να ανανεωθεί».

Αναλύοντας τις προκλήσεις για τη σύγχρονη δημοκρατία, αναφέρθηκε στον λαϊκισμό, σημειώνοντας ότι δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά αντιθέτως, παρατηρείται η άνοδός του ακόμα σε συγκεκριμένες χώρες. «Εντούτοις, έχει αποκαλύψει την πραγματική του φύση και την ασυμβατότητά του με κομβικές πτυχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Οι λαϊκιστικές δυνάμεις δεν μπορούν εφεξής να εξαπολύσουν την επίθεσή τους τόσο ανεμπόδιστα όσο στο παρελθόν. Τώρα γνωρίζουμε και μπορούμε να αντιδράσουμε» σχολίασε η Πρόεδρος.

Χαρακτήρισε, επίσης, ευτυχές γεγονός το ότι η δημοκρατία άντεξε στα χτυπήματα, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική από όσο πίστευαν οι εχθροί της και όσοι της ασκούν κριτική και έκανε ειδική αναφορά στην πανδημία, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε μια βαθιά ενδοσκόπηση σχετικά με τους θεσμούς και τον τρόπο ζωής μας, όπως επίσης και μια επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων μας. «Τοποθέτησε τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας στο επίκεντρο. Πρέπει να τις εναρμονίσουμε, καθώς και να μεγιστοποιήσουμε στο έπακρο τον αντίκτυπό τους στην κοινωνική ζωή» παρατήρησε η Πρόεδρος.

Τόνισε, επίσης, ότι χάρη στο επιστημονικό επίτευγμα της παραγωγής των εμβολίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τα οποία μας παρέχουν μια δίοδο διαφυγής από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία και υπογράμμισε ότι «ο θρίαμβος της επιστήμης πρέπει επίσης να μας υπενθυμίσει ότι μπορούμε ακόμα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να βρούμε λύσεις, χωρίς να απεμπολήσουμε τις αξίες τις οποίες τιμούμε».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε, ότι η πραγματοποίηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ως συμμετοχικό και συμπεριληπτικό εγχείρημα είναι πολλά υποσχόμενη και ευχήθηκε «να δρέψουμε τους καρπούς της σε μια περίοδο κατά την οποία οι συμπολίτες μας και ιδίως οι νέοι μας ανυπομονούν για τέτοιες πρωτοβουλίες».

Όπως είπε «σε τελική ανάλυση, η δημοκρατία μπορεί να ιδωθεί ως ένα διαρκές εγχείρημα με σκοπό την πολιτική ελευθερία, τη συμμετοχή των πολιτών και τη χειραφέτηση, το οποίο πρέπει συνεχώς να υπερασπιζόμαστε, να ανανεώνουμε, να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε. Πρέπει πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να αδράξουμε τις ευκαιρίες για τη βελτίωση των θεσμών μας και την ενίσχυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι «η ανθεκτικότητα και η ανανέωση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η πρώτη κοιτάζει κυρίως προς το παρελθόν, για να αξιολογήσει την ισχύ του πολιτεύματός μας, ενώ η άλλη στρέφεται προς το μέλλον με σκοπό να το κάνει ακόμα πιο ισχυρό».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «το δυτικό μας μοντέλο της δημοκρατίας, όπως επίσης και το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα, στο οποίο εμπλεκόμαστε, αξίζουν και τα δύο να εργαστούμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτά. Και, προφανώς, το μέλλον τους αξίζει να γίνει αντικείμενο προβληματισμού και ανάλυσης, κάτι στο οποίο αποσκοπεί και αυτό το Φόρουμ».

To άρθρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο «Athens Democracy Forum 2021»: Η δημοκρατία μας πρέπει να ανανεωθεί» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr