Καρέ καρέ η στιγμή που ο εγκέλαδος ταρακουνά το ιστορικό τζαμί Κουτούμπια

Καρέ καρέ η στιγμή που ο εγκέλαδος ταρακουνά το ιστορικό τζαμί Κουτούμπια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει τον μιναρέ του ιστορικού τεμένους Kουτούμπια (Kutubiya) στο Μαρακές να πάλλεται από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προκάλεσε φόβους ότι το τζαμί θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα, το Τζαμί Κουτούμπια είναι το μεγαλύτερο στο Μαρακές και θεωρείται το καλύτερο δείγμα της μουσουλμανικής τέχνης εκτός Ανατολής. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική συνοικία Μεδίνα, κοντά στην αγορά Jemaa el-Fnaa και πλαισιώνεται από μεγάλους κήπους. Iδρύθηκε το 1147 από τον χαλίφη Αμπντ αλ-Μουμίν αμέσως μετά την κατάκτηση του Μαρακές από τους Αλμοραβίδες, μία βερβερική μουσουλμανική δυναστεία.

Κλασικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής

Μια δεύτερη εκδοχή του ξαναχτίστηκε εξ ολοκλήρου από τον Abd al-Mu’min γύρω στο 1158, με τον Ya’qub al-Mansur να ολοκληρώνει πιθανώς την κατασκευή του μιναρέ γύρω στο 1195. Θεωρείται ένα κλασικό και σημαντικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της μουσουλμανικής δυναστείας και της μαροκινής αρχιτεκτονικής γενικά. Ο πύργος του μιναρέ, ύψους 77 μέτρων, είναι διακοσμημένος με διάφορα γεωμετρικά μοτίβα και καλύπτεται από ένα κωδωνοστάσιο.

Τέλος, το τέμενος φαίνεται να αποτέλεσε έμπνευση για άλλα κτίρια όπως η Giralda της Σεβίλλης και ο Πύργος Hassan του Ραμπάτ, τα οποία χτίστηκαν λίγο αργότερα. Ο μιναρές θεωρείται επίσης σημαντικό ορόσημο και σύμβολο του Μαρακές.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr