Καραμανλής για απεργία στα λεωφορεία: Η χώρα μας παλεύει με νοοτροπίες του χθες – Ντροπή

Καραμανλής για απεργία στα λεωφορεία: Η χώρα μας παλεύει με νοοτροπίες του χθες – Ντροπή

Επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής για τη σημερινή (29.06.2022) απεργία στα λεωφορεία. «Τόσος κόσμος ταλαιπωρείται, ξέρετε γιατί; Γιατί κάποιοι συνδικαλιστές ζητούν λιγότερα λεωφορεία στο δρόμο. Ντροπή», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Σε δήλωσή του για την απεργία στα λεωφορεία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής προσθέτει: «Όλοι θυμούνται ότι παραλάβαμε τις αστικές συγκοινωνίες υπό διάλυση. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και καταφέραμε να αυξήσουμε τα λεωφορεία στο δρόμο, από 850 σε πάνω από 1.300.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι εργαζόμενοι, τους οποίους έχω ευχαριστήσει επανειλημμένως. Είναι προφανές όμως ότι δεν θα καταφέρναμε αυτή τη θεαματική αύξηση αν δεν είχαμε ενώσει δυνάμεις και με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ και του leasing. Και αυτό, χωρίς φυσικά να χάσει τη δουλειά του κανείς εργαζόμενος – αντιθέτως, για πρώτη φορά μετά από χρόνια έγιναν επιτέλους και προσλήψεις. Οι μόνοι που φαίνεται πως ένιωσαν πως χάνουν μέρος από την εξουσία και την ισχύ τους, ήταν κάποιοι συνδικαλιστές.

Σήμερα (σ.σ. 29.06.2022), λοιπόν, γίνεται απεργία για ποιο λόγο; Γιατί διαμαρτύρονται για την ανανέωση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ. Ζητάνε δηλαδή, να έχουμε λιγότερα λεωφορεία στον δρόμο.

Κι επιπλέον, ενώ προφανώς γνωρίζουν πως αυτή η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική, την προκήρυξαν χτες σε ώρα που η Πολιτεία δεν είχε τρόπο να αντιδράσει. Ήδη, σήμερα προσφύγαμε στα Δικαστήρια και εντός της ημέρας θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Ταλαιπωρούν τόσο πολύ τον κόσμο για ένα καπρίτσιο και επειδή ζητούν η ταλαιπωρία αυτή να γίνει μόνιμη κι ακόμα μεγαλύτερη.

Με τέτοιες απεργίες, στο κάτω – κάτω, αδικείται και η ίδια η προσπάθεια των εργαζόμενων. Τους καλώ να λογικευτούν. Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι και με το δίκιο τους».

Απεργία στα λεωφορεία

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ – ΟΣΥ.

«Η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση – αν όχι ύπουλα – κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών στα ΚΤΕΛ, πριν καν λήξει η ισχύουσα σύμβαση, παραχωρώντας του μάλιστα και επιπλέον γραμμές», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το ΕΚΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση, «όπου, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, αντί να φροντίσει για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων, υπογράφοντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κάνει τα αδύνατα δυνατά να διαλύσει τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στον αγώνα που αφορά τη δουλειά τους, την ίδια τους τη ζωή», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Και η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ – ΟΣΥ

Και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αναφέρει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και στα τρόλεϊ, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, αντιδρώντας, όπως επισημαίνει, «στην αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία, με την οποία παρατείνει την εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών στα ΚΤΕΛ».

«Την ώρα που ο στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την ώρα που, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, το επιβατικό κοινό στρέφεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση σχεδιάζει στην ουσία τη διάλυσή τους, παραχωρώντας σε ιδιώτες ακόμη περισσότερες γραμμές δρομολογίων. Μία απόφαση που έρχεται σε αντίθεση και με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έχει απορρίψει την παραχώρηση για έναν ακόμη χρόνο του συγκεκριμένου συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ», σημειώνει η ΓΣΕΕ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική τροπολογία και «να αφήσει στην άκρη πρακτικές που οδηγούν στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και σχεδιασμούς που κάθε άλλο παρά το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών προάγουν».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

To άρθρο Καραμανλής για απεργία στα λεωφορεία: Η χώρα μας παλεύει με νοοτροπίες του χθες – Ντροπή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr