Κακοκαιρία Daniel: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους πληγέντες – Έως €4.000 η πρώτη αρωγή (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Κακοκαιρία Daniel: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους πληγέντες – Έως €4.000 η πρώτη αρωγή (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Για το σχέδιο ανακούφισης των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την Περιφέρεια της Θεσσαλίας μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας 11/9 από το  Σντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος .Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 10/9 στη Λάρισα βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 0 οποίος τόνισε ότι το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν. «Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε»

Ανοιχτή η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Ανοιχτή για κατοίκους και επιχειρήσεις σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι από σήμερα Δευτέρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός στη σχετική ενημέρωσηγια την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα και ως την Παρασκευή για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ η πρώτη αρωγή θα φτάνει ως τις 4.000 ευρώ.

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τις καταστροφές.

Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου είναι στο πεδίο από το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι αυτοψίες σχετίζονται με την χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες. Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών.

Επιπλέον, έχουν συσταθεί περίπου 40 επιτροπές κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον, ανέφερε πως οι επιχορηγήσεις που θα διατεθούν, θα καλύπτουν το 70% της καταγεγραμμένης ζημιάς.

Την ίδια στιγμή, ειδικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει ελέγχους, με έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν απαιτείται έλεγχος από κλιμάκια για να προχωρήσει η διαχείριση και αποκομιδή των νεκρών ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα που εξήγγειλε χθες κατά την ενημέρωση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκηπεριλαμβάνεται και 3ετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.

Τα ποσά της ενίσχυσης

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, θα ανέρχεται σε έως 4.000 ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ. Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει έως το 80% της επισκευής και ανακατασκευής κτηρίων.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Δημοσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδουλου στάθηκε στους τρεις βασικούς άξονες ενδιαφέροντος για τη Δημόσια Υγεία: το πόσιμο νερό, την παρουσία παθογόνων και την επιτήρηση των εντόμων.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Οι θετικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την αναβάθμιση της DBRS (γράφημα)

Μητσοτάκης: Το «Evros pass» ενισχύεται με το «Dadia pass»

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από υπ. Ναυτιλίας – Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr