Καμπανάκι από το Μπέργκαμο

Τον «μαύρο» χειμώνα του 2020 ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, Φαμπρίτσιο Φαμπρέτι, δούλευε 12-14 ώρες την ημέρα, επί δύο μήνες, κάνοντας την κλινική δεύτερο σπίτι του.

Το γεγονός ότι ο ίδιος και η πλειονότητα των συναδέλφων του επιβίωσαν από το θανατικό σώζοντας όσους περισσότερους μπορούσαν, τους κάνει ακόμη πιο ανήσυχους.

«Φοβάμαι ότι σε έναν μήνα οι κλίνες της Εντατικής Covid θα έχουν πάλι κατακλυστεί. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε νέες, από άλλα τμήματα, όπως πριν από δύο χρόνια. Ηδη, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Για κάθε ασθενή που παίρνει εξιτήριο εισάγεται ένας άλλος», δήλωσε ο Ιταλός γιατρός στην «Il Fatto Quotidiano».

Ο ντοτόρε Φαμπρέτι προσυπογράφει τις εκκλήσεις των ιατρικών συνδικάτων στην κυβέρνηση Ντράγκι να αυξήσει πραγματικά -και όχι εικονικά- τις κλίνες των ΜΕΘ, να αγοράσει αναπνευστήρες κι άλλο απαραίτητο υλικό, να προσλάβει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές.

Βλέπει τη θύελλα να έρχεται και δεν του αρέσει. Μιλάει για την επιλογή ασθενών, που ήδη γίνεται, την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους καρκινοπαθείς που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, και φυσικά για τη μάστιγα των ολίγων ακραίων αντιεμβολιαστών, οι οποίοι αρνούνται με τρελά επιχειρήματα τη διασωλήνωση, παίζοντας με τα νεύρα και την υπομονή των γιατρών.

«Το 90% όσων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Κι από το 10% των εμβολιασμένων, το 90% βγαίνουν όρθιοι στα πόδια τους. Η έλλειψη εμβολιασμού δυσκολεύει αφάνταστα την κατάσταση», υπογραμμίζει ο μάχιμος Ιταλός εντατικολόγος.

Σε ό,τι αφορά το «πράσινο πιστοποιητικό», που εφάρμοσε κατά προτεραιότητα στην Ευρώπη η ιταλική κυβέρνηση, είναι κατηγορηματικός: «Συμφωνώ απολύτως με τη χρήση του, με μόνη εξαίρεση τους ανθρώπους που για εξειδικευμένους ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Μέχρι στιγμής το “πράσινο πάσο” λειτουργεί, αλλά για να αποφύγουμε τη συμφόρηση των νοσοκομείων θα απαιτηθούν δραστικότερα μέτρα».

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr