JP Morgan: Ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη – Μια πτώση που θα συνεχιστεί | Ειδήσεις για την Οικονομία

JP Morgan: Ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη – Μια πτώση που θα συνεχιστεί | Ειδήσεις για την Οικονομία

Οι στρατηγικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη χειρότερη περίοδο κερδών σε σχέση με τις ΗΠΑ εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. Και το χειρότερο είναι ότι προετοιμάζονται για ακόμα περισσότερο «πόνο» πριν αρχίσει η ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής τράπεζας, τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx Europe 600 εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 11% κατά το τέταρτο τρίμηνο, 2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Η πτώση οφείλεται στις οικονομίες που πνέουν τα λοίσθια – με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται σε ύφεση – καθώς και στην υποτονική ανάπτυξη στην Κίνα, που συνιστά μια βασική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εταιρείες της Αμερικής, όπου τα τελευταία κέρδη αυξήθηκαν κατά 8% ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Αυτό οφείλεται κυρίως στις επτά μεγαλύτερες μετοχές όμως, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τεχνολογικές. Χωρίς αυτές, ο υπόλοιπος S&P 500 σημείωσε πτώση κερδών κατά 1,6% – εξακολουθώντας, πάντως, να υπερέχει έναντι της Ευρώπης.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι για την επικείμενη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κερδών, δεδομένης της οικονομικής κακοδαιμονίας της ηπείρου, των ζοφερών προοπτικών για τις τιμές των εμπορευμάτων και της έλλειψης αγαπημένων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης όπως η Nvidia. Ενώ η Ευρώπη έχει δικαιούχους AI όπως η ASML, η ASM International και η BE Semiconductor, οι επιδόσεις τους έχουν μείνει πολύ πίσω από τη Nvidia. Τα στοιχεία του BI δείχνουν ότι τα κέρδη του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% φέτος, σε σύγκριση με την αύξηση 4,4% στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, δείκτης της Citigroup δείχνει ότι οι αναλυτές περιμένουν πτώση με τις υποβαθμίσεις των κερδών να είναι σταθερά περισσότερες από τις αναβαθμίσεις τους τελευταίους πέντε μήνες. Παρόλα αυτά, η στρατηγική αναλύτρια της Citi, Μπεάτα Μάνθεϊ, λέει ότι η απαισιοδοξία μπορεί να είναι υπερβολική. «Το θετικό για την Ευρώπη είναι ότι τα αμερικανικά κέρδη έχουν τιμολογηθεί υπέρ το δέον», λέει η Μάνθεϊ. «Στην Ευρώπη, οι επενδυτές τιμολογούν μια επίπεδη αύξηση των κερδών. Αυτό μειώνει τον πήχη για τον καλύτερο ρυθμό κέρδους», ειδικά αν οι τοπικές οικονομίες ή η Κίνα προσφέρουν μια «θετική έκπληξη».

Τα σημάδια βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών εμφανίζονται ήδη στις επιδόσεις των κυκλικών μετοχών, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες από τις αμυντικές μετοχές τους στην οικονομική ανάπτυξη. Οι αναλυτές αυξάνουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των κυκλικών μετοχών με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι για τις αμυντικές, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Εμμανουέλ Κάου, είναι επίσης αισιόδοξος ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κύκλου θα τροφοδοτήσει ένα ευρύτερο ράλι των μετοχών. Δεδομένα όπως η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, τείνουν να αποτελούν καλό πρόδρομο δείκτη για τη μελλοντική αύξηση των κερδών, λέει ο Κάου, και σηματοδοτούν μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη. «Οι επενδυτές πληρώνουν προκαταβολικά για πιθανή ανάκαμψη των EPS αργότερα», λέει.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Bank of America ήταν σε γενικές γραμμές επιφυλακτικοί, με το περίπου 54% των συμμετεχόντων να θεωρούν ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος από το 75% τον Ιανουάριο και το 88% τον Δεκέμβριο. Οι ελπίδες αυξάνονται επίσης ότι οι κατασκευαστές ειδών πολυτελείας – οι οποίοι εξαρτώνται από την Κίνα για σημαντικό μερίδιο των εσόδων – θα αναζωογονηθούν μαζί με τη ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα ανθεκτικά κέρδη της LVMH τροφοδότησαν την άνοδο κατά 27% του δείκτη MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Συμφωνούμε ότι το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι δύσκολο με διψήφια αρνητική αύξηση των κερδών», λέει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Μαξιμίλιαν Ουλιρ. Αναμένει όμως μια «έντονη» ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με φόντο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

«Little Athens» – Η νέα γειτονιά στο «The Ellinikon»: Πάνω από 1.100 σπίτια βγαίνουν σταδιακά στην αγορά

Σωτήρης Καραγιάννης (Space Hellas): Κίνδυνος αφανισμού για τις επιχειρήσεις που δεν ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη

Νέο ιστορικό υψηλό για το Bitcoin – Ξεπέρασε τις $70.000

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr