Johnson & Johnson: O EMA αναγνώρισε τη θρόμβωση ως σπάνια παρενέργεια
ΕΛΛΑΔΑ - 21/04/2021. Συντάκτης: Br Newsroom
Όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, οι θρόμβοι τείνουν να εμφανίζονται σε «ασυνήθιστες θέσεις» όπως οι αρτηρίες και οι φλέβες του εγκεφάλου και των σπλάχνων
H εμφάνιση θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «πολύ σπάνια παρενέργεια» του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η επίσημη συνέντευξη για το θέμα στις 18 ώρα Ελλάδας από τα γραφεία του ΕΜΑ στο Άμστερνταμ.
«Σεισμός» από τις παρενέργειες του εμβολίου
Συνολικά οκτώ περιστατικά έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ μεταξύ των περίπου 7 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι περίπου μία στο εκατομμύριο.
Η J&J είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι παγώνει τη διάθεση του εμβολίου της στην ΕΕ μέχρι να ανακοινωθεί το πόρισμα των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, οι οποίες διέκοψαν «προληπτικά» τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ.
Το πόρισμα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΜΑ καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, μετά την αντίστοιχη προειδοποίηση για το εμβόλιο της AstraZeneca που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία. «Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα κάτω των 60 ετών και εκδηλώθηκαν εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, η πλειονότητα σε γυναίκες. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί» αναφέρει ο ΕΜΑ.
Παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία ή το φύλο, δεν έχουν αναγνωριστεί ούτε στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, παρά τα δεκάδες περιστατικά θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ.Η εξαιρετικά σπάνια πιθανή παρενέργεια δείχνει ίδια και στα δύο εμβόλια. Ο συνδυασμός θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων θεωρείται ιδιάζουσα κατάσταση, δεδομένου ότι οι θρόμβοι σχηματίζονται κανονικά λόγω της δράσης των αιμοπεταλίων.
Όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, οι θρόμβοι τείνουν να εμφανίζονται σε «ασυνήθιστες θέσεις» όπως οι αρτηρίες και οι φλέβες του εγκεφάλου και των σπλάχνων. Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο η πάθηση είναι πιθανό να οφείλεται σε εσφαλμένη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ίδια παρενέργεια εμφανίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις μετά τη χρήση του αντιπηκτικού φαρμάκου ηπαρίνη που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια ασθενείς.
πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.parapolitika.gr