«Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ελβετία»

«Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ελβετία»

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ελβετία, τα τελευταία 15 χρόνια και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για το ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων το οποίο διαμορφώνεται στην Ελλάδα και αφού αναγνώρισε τον ήδη σημαντικό ρόλο των ελβετικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (4η χώρα σε επενδύσεις) συζήτησε με τον Ελβετό ομόλογο του Ιγκάνσιο Κασίς την προοπτική ενίσχυσης των ελβετικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Η ελβετική πλευρά, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, επισήμανε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας καθώς η Ελλάδα είναι ο προορισμός περίπου μισού εκατομμυρίου Ελβετών ετησίως. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί για τους Ελβετούς.

Στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, όπως γνωστοποιείται, οι δυο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά το μεταναστευτικό και συμφώνησαν ότι η εργαλειοποίηση του από χώρες που επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη είναι απολύτως καταδικαστέα.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια και επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία ανταλλαγή υποστήριξης υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Ελβετία διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους για το 2023-24 και η Ελλάδα αντίστοιχη θέση για την περίοδο 2025-26)

Ταύτιση απόψεων, διαπιστώνουν επίσης, στο ζήτημα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS την οποία η Ελβετία αν και περίκλειστο κράτος έχει υπογράψει.

To άρθρο «Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ελβετία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr