Παρασκευή
30.07.2021

Η περίπτωση της Μυκόνου και οι αρνητές «καλοθελητές»

Ηταν αναμενόμενο ότι η περίπτωση της Μυκόνου και η απόφαση για τοπικό λόκνταουν θα αξιοποιούνταν από τους αρνητές των εμβολίων, οι οποίοι ως γνωστόν δεν τα πάνε καλά ούτε με τη λογική ούτε με τα νούμερα.

Ετσι, από όλη αυτή την ιστορία επέλεξαν να κρατήσουν ότι ο ντόπιος πληθυσμός έχει από τα υψηλότερα εμβολιαστικά νούμερα, πάνω από 90%, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν.

Επίσης, επικαλούνται αποσπασματικά στοιχεία νοσηλειών και θανάτων από τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας ή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να αποδείξουν ότι, αφού και εμβολιασμένοι νοσούν από τον ιό, τα εμβόλια απέτυχαν. Ας δούμε όμως τα πράγματα όπως έχουν.

Στην περίπτωση της Μυκόνου οι ντόπιοι είναι όντως εμβολιασμένοι, οι επισκέπτες όμως, όπως και πολλοί εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό, δεν είναι. Τα ιδιωτικά πάρτι σε βίλες είναι ανεξέλεγκτα, τα μέτρα προστασίας στα μπαρ από τον νεαρόκοσμο δεν τηρούνται και από τους μαγαζάτορες -για ευνόητους λόγους- δεν επιβάλλονται.

Πολλοί τουρίστες επίσης καταφτάνουν στη Μύκονο, όπως και σε άλλα δημοφιλή νησιά με ιδιωτικά κότερα, στα οποία δεν προβλέπονται έλεγχοι. Οσο για τα στενοσόκακα του νησιού, τα οποία θεωρητικώς είναι εξωτερικοί χώροι, άρα δεν απαιτείται μάσκα, πρακτικά είναι σημεία υπέρμετρου συνωστισμού.

Από κει και πέρα δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μαθηματική διάνοια για να καταλάβει ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες αρκούν δύο-τρία κρούσματα του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» για να πολλαπλασιαστούν σε εκατοντάδες κρούσματα σε λίγες ημέρες.

Αυτά ως προς μια πρώτη γενική αποτίμηση, αν και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, ίσως και απαραίτητο, να δοθούν στην πορεία αναλυτικά, ποιοτικά στοιχεία ως προς τις ηλικίες των κρουσμάτων, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων/εμβολιασμένων και την εξέλιξη της νόσου ώστε να γίνει απολύτως σαφής η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Στην περίπτωση της Βρετανίας πάλι, όπου αυξάνεται έντονα το πανδημικό κύμα και καταγράφονται νέα κρούσματα ανάμεσα και σε εμβολιασμένους πολίτες, το βρετανικό υπουργείο Υγείας απαντά ότι μέχρι σήμερα έχουν αποφευχθεί 35.200 με 38.600 θάνατοι ακριβώς λόγω των εμβολιασμών και τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά σε ποσοστό 96% όσον αφορά στην ανάγκη νοσηλείας.

Οσο για τα περιστατικά εκείνων που αν και εμβολιασμένοι θα νοσήσουν βαρύτερα, ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλες ηλικίες. Στις ΗΠΑ το 99% των πρόσφατων θανάτων και το 97% των νοσηλειών αντιστοιχούν σε μη εμβολιασμένους. Ναι, προφανώς το υπόλοιπο 1% και 3% αντίστοιχα ανήκει σε εμβολιασμένους. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι ελιξίρια αθανασίας, αλλά μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της επιστήμης και της ανθρωπότητας που προάγει και προστατεύει την δημόσια υγεία.

Είναι αυτό που σημειώνει εύστοχα ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος: «Κάθε δόση του εμβολίου είναι μια τεράστια επιτυχία. Κάθε εμβόλιο δεν προστατεύει μόνο μια ζωή: όλοι μαζί προστατεύουμε αυτούς που ίσως δεν προστατεύουν 100% τα εμβόλια, και τα παιδιά που είναι ακόμα ανεμβολίαστα. Αυτά τα υψηλά ποσοστά προστασίας των εμβολίων στα οποία αναφερόμαστε δεν είναι απλά νούμερα: είμαστε εμείς που δεν νοσηλευόμαστε και δεν απειλούμαστε από τον ιό».

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr