Η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο

Από σήμερα ισχύουν αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά με βασικό στόχο να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν σε μία κρίσιμη φάση για την πορεία της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε μία εβδομάδα και οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για νέα έξαρση της νόσου, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα εξειδικευθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων, αλλά και για το πώς θα μεταπεισθούν όσοι παραμένουν ακόμη μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ενα τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιασθεί επειδή παραμένει επιφυλακτικό ή θεωρεί ότι μπορεί η ανοσία της κοινότητας να επιτευχθεί χωρίς τη δική του συμμετοχή. Εδώ πρέπει να δοθεί βάρος από την επιστημονική κοινότητα, που πρέπει να εξηγήσει τα οφέλη του εμβολιασμού και τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις για τους ανεμβολίαστους, Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει την καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε όλοι να καταλάβουν ότι η ανοσία δεν είναι υπόθεση των άλλων.

Υπάρχει όμως και ένας «πυρήνας» στην κοινωνία, μικρός αλλά κρίσιμος σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού, που έχει συνδέσει το εμβόλιο με τις θεωρίες συνωμοσίας του Διαδικτύου και ο οποίος δύσκολα θα αλλάξει γνώμη. Εδώ υπάρχει πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με λήψη περιοριστικών μέτρων που θα προστατεύουν τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τη δημόσια υγεία.

Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέξει να μην εμβολιαστεί, όμως ο ίδιος δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να συναθροίζεται, για παράδειγμα, σε εσωτερικούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη και κινδυνεύει άμεσα να μολυνθεί και να νοσήσει βαριά.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν κορονοϊό αλλά σπάνια θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ή να διασωληνωθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν γιατί οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και πιο επιθετικές. Εάν δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει με τον σκληρό πυρήνα των συνωμοσιολόγων, πρέπει να τους προστατεύσει η Πολιτεία ορίζοντας συγκεκριμένους κανόνες. Οχι μόνο γιατί νοιάζεται για την υγεία όλων των πολιτών, αλλά γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την οικονομία. Ο εμβολιασμός είναι τελικά πράξη ευθύνης για όλους. Οσοι μεταθέτουν τις αποφάσεις για το φθινόπωρο τελικώς πολλαπλασιάζουν τις ευθύνες να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τη μετάλλαξη «Δέλτα», που δεν περιμένει τον Σεπτέμβριο για να χτυπήσει εκεί που βρίσκει έδαφος. Σε εκείνους, δηλαδή, που δεν έχουν φροντίσει για την προσωπική τους ανοσία.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κατσής, κατήγγειλε ότι το facebook μπλοκάρισε τη δυνατότητα κοινοποίησης των αναρτήσεων «δεκάδων βουλευτών και στελεχών του κόμματος». Ενα τεχνικό πρόβλημα που παρατηρήθηκε παγκοσμίως θεωρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προσπάθεια φίμωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλήθεια, πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει σε εξέλιξη διεθνώς μία υπόγεια συνωμοσία για να μην αναπαράγονται τα δελτία Τύπου της Κουμουνδούρου; Με αντιπολίτευση στο facebook θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πλήξουν την κυβέρνηση; Μήπως πρέπει να αναρωτηθούν για το εάν ο πολιτικός τους λόγος και οι επαναλαμβανόμενες κορόνες περί «νεοφιλελευθερισμού» και «Θάτσερ» έχουν κουράσει τους πολίτες, που αναζητούν προτάσεις για το αύριο και όχι φοβέρες με επιχειρήματα του χθες;

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr