Η κανονικότητα της Σαγκάης, αλλά μερικοί κάνουν τους Κινέζους…

Αστυνομικοί να μπουκάρουν σε πολυκατοικίες και να αρπάζουν πολίτες, να χωρίζουν οικογένειες, να επιβάλλουν παραδειγματικές τιμωρίες, να τρομοκρατούν, να συλλαμβάνουν.

Ο,τι ακριβώς γινόταν στη Γουχάν στο πρώτο κύμα της πανδημίας γίνεται τώρα στη Σαγκάη. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας εφαρμόζει το μόνο σύστημα που διαθέτει και ξέρει, έχοντας αποφασίσει να τηρήσει το δόγμα μηδενικής ανοχής -zero Covid- με οποιοδήποτε κόστος, με οποιοδήποτε μέσο.

Η ρωσική «οικονομία του πολέμου»

Ο «θριαμβευτής» Τσίπρας… ετοιμάζεται για την επόμενη ήττα

Αναρωτιούνται βέβαια μερικοί στη Δύση «μήπως μας κρύβουν κάτι οι Κινέζοι», εννοώντας κάποια επικίνδυνη μετάλλαξη που θα τινάξει στον αέρα για μία ακόμα φορά τον πλανήτη.

Παρόλο που μετά από δύο χρόνια πανδημίας έχουμε μάθει να ζούμε με το απρόβλεπτο του ιού και ποτέ να μη λέμε «ποτέ», εντούτοις οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και εξηγούν πως η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην επικράτηση της «Ομικρον» σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον ηλικιωμένο πληθυσμό και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων. Δεν μας κρύβουν κάτι λοιπόν, απλά δεν κρύβονται.

Για την Κίνα τέτοιοι κατασταλτικοί μηχανισμοί και μαζικά μέτρα που συνθλίβουν κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι απλά κανονικότητα. Είναι το πολιτικό DNA των απολυταρχικών καθεστώτων που δεν αλλάζει όσο και να το «παγκοσμιοποιήσεις» με εμπορικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων. Μπορεί οι απολυταρχικοί ηγέτες να παίρνουν άριστα στην πολιτική του φόβου, όπως γράφει ο Ιβάν Κράστεφ, ωστόσο «οι κρίσεις που απολαμβάνουν περισσότερο είναι όσες έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι ή τουλάχιστον όσες μπορούν να διαχειριστούν. Δεν αντέχουν κρίσεις οι οποίες απειλούν να αλλάξουν τον κόσμο έτσι όπως τον ξέρουν» («Ηρθε το αύριο ή ακόμα;», εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Αυτά τα εξωφρενικά λοιπόν συμβαίνουν στην Κίνα. Βία και καταστολή χουντικής αντίληψης και νοοτροπίας που δεν υφίσταται σε κανένα δημοκρατικό κράτος της Δύσης. Οπότε ας χαλαρώσουν λίγο οι εγχώριοι αριστεροί που καταπίνουν τη Σαγκάη και τον Πούτιν και διυλίζουν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Οι «επαναστάτες» που καταγγέλλουν «χούντα Μητσοτάκη» επειδή δεν τους άφηνε να μπουν σε ταβέρνα το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούν εαυτούς. Βέβαια, δικαίωμά τους είναι. Σε δημοκρατία ζουν, μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Αρκεί να μην κάνουν τον Κινέζο…