Η ιρλανδική πόλη που δεν «σερβίρει» τουρίστες – Πίνουν από τις κούπες τους

Η ιρλανδική πόλη που δεν «σερβίρει» τουρίστες - Πίνουν από τις κούπες τους

Στο Κιλαρνέϊ, τη γραφική πόλη στη νοτιοδυτική Ιρλανδία, οι κάτοικοι της είχαν αποδεχτεί ότι το τίμημα για να έχουν τουρισμό ήταν να είναι γεμάτοι οι δρόμοι και τα πάρκα της με πεταμένα ποτήρια καφέ μιας χρήσης.

Η κομητεία Κέρι είχε μετρήσει ότι αυτά έφταναν τα 23.000 ποτήρια την εβδομάδα, δηλαδή περισσότερα από ένα εκατομμύριο το χρόνο, που μεταφράζονται σε 18,5 επιπλέον τόνους αποβλήτων.

Εδώ και τρεις μήνες όμως το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην, αφού το Κιλαρνέϊ έγινε η πρώτη πόλη της Ιρλανδίας που κατάργησε σταδιακά τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης. Αν δηλαδή οι τουρίστες θέλουν να πάρουν καφέ από μια καφετέρια ή ένα ξενοδοχείο, πρέπει να φέρουν το δικό τους ποτήρι ή να πληρώσουν 2 ευρώ προκαταβολή για ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, που επιστρέφονται στην περίπτωση που δώσουν πίσω το ποτήρι.

Καθάρισαν οι δρόμοι και τα πάρκα

Τα αποτελέσματα της απόφασης αυτής είναι ήδη εμφανή στους κάδους απορριμμάτων της πόλης, οι οποίοι πλέον σπάνια υπερχειλίζουν, και στους δρόμους και τα δασικά μονοπάτια, όπου σπάνια βλέπει πλέον κάποιος εγκαταλελειμμένα ποτήρια.

 

«Ήταν μια μάστιγα για την πόλη και την εξοχή», εξηγεί στον Guardian ο Μάικλ Γκλίσον, πρόεδρος της ομάδας Killarney Looking Good, που προωθεί βελτιώσεις για τη ζωή των πολιτών.

«Ήταν μια θαυμάσια και αναγκαία πρωτοβουλία. Η ποσότητα των ποτηριών που είναι διασκορπισμένα τριγύρω έχει μειωθεί σημαντικά».

Εύκολος στόχος, μεγάλη πρόκληση

Γι’ αυτό άλλωστε και άλλες πόλεις της κομητείας, όπως το Τράλε και το Ντίνγκλ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να πράξουν τα ανάλογα, εγείροντας την ελπίδα ότι σύντομα σε όλη τη Ιρλανδία ποτήρι μιας χρήσης δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα.

«Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο», δηλώνει περιχαρής ο Γκλίσον.

Να σημειωθεί ότι η εξαφάνιση των ποτηριών μιας χρήσης παρότι μοιάζει εύκολος στόχος, μόνο ελάχιστες άλλες πόλεις στον κόσμο έχουν καταφέρει τον παραπάνω στόχο μεταξύ τους το Φράιμπουργκ στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr