«Η Εύα Καϊλή ήξερε για τα χρήματα» – «Βόμβες» από Le Soir και La Repubblica – «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα»

«Η Εύα Καϊλή ήξερε για τα χρήματα» - «Βόμβες» από Le Soir και La Repubblica - «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι στο σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σάλο σε όλη την Ευρώπη.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica κάνουν εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο Qatar Gate, στις αντιδράσεις της Εύας Καϊλή, αλλά περιγράφουν και πώς λειτουργούσε το κύκλωμα.

Η La Repubblica αναφέρει τι είπε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς κατά την ανάκρισή της μετά τη σύλληψη. «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη» περιγράφει. Η Καϊλή βρίσκει τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για τον Παντσέρι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Περιέγραψε επίσης σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι. Άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

Η βαλίτσα λοιπόν ανήκε στον Παντσέρι, διαβεβαιώνει η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε ακόμη μία τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτή που είχε δανειστεί (ο Τζιόρτζι) για τα ακίνητα». Μάλιστα, το ζευγάρι μόλις είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα. Το δάνειο είναι στο όνομα της ευρωβουλευτού, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και τις κατασκευές, ενώ τα μετρητά «ήταν η εισφορά του συντρόφου της». «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Τζιόρτζι: Η Εύα μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω

Η Le Soir με τη σειρά της γράφει ότι ο Τζιόρτζι έκανε αποκαλύψεις στους ανακριτές για τη λειτουργία του κυκλώματος και μάλιστα φέρεται να ήταν ανακουφισμένος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του προσπαθώντας να αθωώσει την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Αναφέρει ότι ο Τζιόρτζι μίλησε για τη λειτουργία του κυκλώματος επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδέα του lobbying για το Κατάρ ανήκε στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι, φέρεται να είπε ο Τζόρτζι.

Η βελγική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμα ευρωβουλευτής. «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά» φέρεται να είπε, κατά το δημοσίευμα, ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς. Από την πλευρά του ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει ότι όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 ενώ, δηλαδή, δεν ήταν ευρωβουλευτής.

To άρθρο «Η Εύα Καϊλή ήξερε για τα χρήματα» – «Βόμβες» από Le Soir και La Repubblica – «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr