«Η ενός ανδρός αρχή τελειώνει»

Market Pass: Τα λάθη που «πετάνε» εκτός τους δικαιούχους

«Εχω μια χαρά που δεν μπορώ για πρώτη φορά στη ζωή μου να ελέγξω. Πραγματικά με κατακλύζει η χαρά που έκλεψε από τη μισή χώρα ο Ερντογάν και η διακυβέρνησή του, έχοντας μίσος για την αισθητική, για τα χρώματα, για τα ποιήματα, για τα τραγούδια, για την ομορφιά. Τα βίντεο που συνοδεύουν τη νίκη του CHP μου θυμίζουν τι αφαίρεσαν τόσα χρόνια από τη ζωή μας. Οχι μόνο τι προκλήθηκε στην οικονομία. Από τη χαρά μου συνεχώς κλαίω», εξομολογείται ο Φαρούκ, στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, μετά τις τοπικές εκλογές όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου, για δεύτερη φορά. Υπάρχει κι άλλο μπόνους πέρα από τις 11 μονάδες προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ, στη νέα του θητεία. Τα χέρια του θα είναι λυμένα, καθώς αυτή τη φορά εξασφάλισε και την πλειοψηφία στο Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, όπου τα περασμένα πέντε χρόνια διατηρούσε η Λαϊκή Συμμαχία, υπό το ΑΚΡ.

Τα βίντεο στα οποία αναφέρεται ο Φαρούκ, κι έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο από πολίτες ή νεοεκλεγέντες δημάρχους του CHP, είναι απ’ τους φρενήρεις επινίκιους πανηγυρισμούς, σε κεντρικές πλατείες ή γειτονιές της χώρας, όπου μεγάλα πλήθη ή μικρές ομάδες χορεύουν ξέφρενα ζεϊμπέκικο και τσιφτετέλια.

Ο ενθουσιασμός

Εξίσου ενθουσιασμένος με την αποτυχία του ΑΚΡ, παρότι δεν ψηφίζει CHP, είναι ο Φατίχ, ιδιοκτήτης μπιραρίας στο Μπέγιογλου (Πέραν) της Πόλης. Από το κινητό του διαβάζει την ενσωμάτωση του 100% των τελικών αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών και στην τελευταία γωνιά της τουρκικής επικράτειας. «Γιορτάζω γιατί ηττήθηκε το ΑΚΡ. Χρησιμοποίησε όλους τους κρατικούς πόρους, όλους τους υπουργούς, πάσης φύσεως πιέσεις, συκοφαντίες, εκφοβισμούς και τελικά απέτυχε», λέει.

«Η στιγμή που ζούμε στη χώρα είναι ιστορική. Η ενός ανδρός αρχή τελειώνει», προσθέτει η Μεράλ. Η πιο παράδοξη εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη πάντως στην περιφέρεια Εσπιγιέ, όπου δυο αδέλφια, ο Μουσταφά κι ο Ερόλ Καραντερέ, διεκδίκησαν ταυτόχρονα το αξίωμα του δημάρχου, ως υποψήφιοι του ΑΚΡ και του CHP, αντίστοιχα. Ο επί δύο θητείες δήμαρχος, με το AKΡ, Ερόλ, βρήκε ως σανίδια σωτηρίας το CHP, όταν το χρίσμα του ΑΚΡ αιφνιδίως δόθηκε στον αδελφό του. Και κέρδισε, με 44,84%.

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία κατέγραψαν και το κόμμα που έλαβε τις λιγότερες ψήφους στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας. Το Power Union, με υποψήφιο δήμαρχο τον Μουσταφά Ντογκραματζί, συγκέντρωσε μόλις τρεις ψήφους, στην κάλπη του Μουντουρνού.

Πηγή: Taneagr