Η Ελλάδα, οι εκλογές και το γεωπολιτικό περιβάλλον

Του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου

Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην οποία εντάσσεται η χώρα μας, έχει ταλανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες, από συγκρούσεις και πολέμους. Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική αποτέλεσαν ή αποτελούν και σήμερα μεγάλες εστίες αναταραχών και αστάθειας. Σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, αποτέλεσε και αποτελεί νησίδα ασφάλειας και σιγουριάς. Ακόμη και σήμερα, με την πιο σημαντική οικονομική κρίση που πέρασε ο τόπος μας σε εξέλιξη, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι νησίδα σταθερότητας και σημείο αναφοράς των γειτόνων μας.

Δεν θα διστάσω να επαναλάβω το αυτονόητο. Ότι αυτή τη σταθερότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο, την έχουμε εξασφαλίσει χάρη στην ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα όραμα που συνέλαβε και υλοποίησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έκτοτε αποτελεί ένα κεκτημένο για τον ελληνικό λαό. Και αδιαπραγμάτευτο.

Η αξία της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλαπλή σημασία στις μέρες μας. Με το φάντασμα της τρομοκρατίας να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, τη δράση των τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή να αυξάνεται και μια σειρά από εθνικές υποθέσεις σε εξέλιξη, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία ως κόρη οφθαλμού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να διαταράξουμε τη σχέση μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια διαφορετική λογική. Πολλά στελέχη του υποστηρίζουν θέσεις και μονομερείς ενέργειες που θα μας οδηγήσουν σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Σύγκρουση, λοιπόν, με την Ευρώπη χάρη στην οποία έχουμε αναδειχθεί σε νησίδα σταθερότητας;

Η διάρρηξη των σχέσεων μας με την Ευρώπη, δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την απειλή εξόδου από το Ευρώ. Όλοι τρομάζουμε με αυτή την ιδέα. Διάρρηξη των σχέσεων μας με τους ευρωπαίους εταίρους, σημαίνει και ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να βρεθεί απομονωμένη, εν μέσω ευρύτερων γεωπολιτικών κινδύνων. Η γεωπολιτική απομόνωση σε συνδυασμό με τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να σκεφθούμε τι θα σημάνει για εμάς και τις επόμενες γενιές. Όσα με κόπο χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες θα γκρεμιστούν.

Γι’ αυτό η ψήφος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι κρίσιμη. Η κρισιμότερη ψήφος στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Δεν επιλέγουμε ποιος θα διαχειριστεί την εξουσία. Επιλέγουμε το μέλλον της Ελλάδας, την πορεία της στην Ενωμένη Ευρώπη, και το αν θα συνεχίσουμε να αποτελούμε, αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούμε, νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά με τη ΝΔ

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: