HSBC: Ποιους είδαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές που έφερε στην Αθήνα (γραφήματα) | Ειδήσεις για την Οικονομία

HSBC: Ποιους είδαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές που έφερε στην Αθήνα (γραφήματα) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Η βρετανική τράπεζα HSBC έφερε έναν μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών σε ένα reverse roadshow στην Ελλάδα από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου για να επισκεφτούν τους φορείς πολιτικής και τις τράπεζες, αμέσως μόλις η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, μετά από 13 χρόνια.

«Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS, με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι πλέον αποδεκτά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ χωρίς να χρειάζονται waiver και με χαμηλότερο κούρεμα από αυτό που εφαρμόζεται. Μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον οίκο της S&P την 20η Οκτωβρίου ή τη Fitch Ratings την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να σημάνει την ένταξη της χώρας και στους δείκτες ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα συμβάλει και στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών», επισημαίνει η HSBC.

Οι επενδυτές και συμμετέχοντες στο roadshow συμφώνησαν ότι μια η πορεία των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή της Πορτογαλίας αναφορικά με τα κρατικά spreads. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, τα περίπου 38 δισ. ευρώ ταμειακά αποθέματα (ή περίπου 18% του ΑΕΠ), και ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις είναι τα βασικά θετικά στοιχεία που αναγνωρίζει η τράπεζα.

Τι δείχνει η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, αποσυνδεδεμένη από την ευρωζώνη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της από την κρίση δημόσιου χρέους. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μεγάλη αρνητική επίδραση ή αντίκτυπο μέχρι στιγμής και το κόστος των πλημμυρών φαίνεται διαχειρίσιμο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε στην Αθήνα βλέπουν περιορισμένες επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, παρόλο που ο δανεισμός και η  αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί. Αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί πρόσφατα, τα υψηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν», συνεχίζει η βρετανική τράπεζα.

Η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα είναι δυνατή, παρότι οι δείκτες δραστηριότητας κινούνται χαμηλότερα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το β΄ τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση. Οι δείκτες των υπευθύνων παραγγελιών (PMI) παραμένουν αρκετά πάνω από το 50 και ο δείκτης κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο.

Ο τουρισμός βρίσκεται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ η χρήση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ) επιταχύνεται, ιδίως για τα δάνεια τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων.

Οι συνέπειες από τις πλημμύρες φαίνονται διαχειρίσιμες

Η Ελλάδα επλήγη πρόσφατα από πλημμύρες σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το 15% της γεωργικής παραγωγής. Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, ωστόσο, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη θα πρέπει να είναι περιορισμένη και το δημοσιονομικό κόστος διαχειρίσιμο. Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε το στόχο της για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος (Bloomberg, 11 Σεπτεμβρίου), ο οποίος θα πρέπει να είναι εφικτός, δεδομένης της υπεραπόδοσης μέχρι σήμερα, και επειδή η ΕΕ είναι πρόθυμη να συνεισφέρει έως και 2,5 δισ. ευρώ από πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ (Reuters, 12 Σεπτεμβρίου).

Λόγω της πολύ χαμηλής μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις, ένας άλλος γύρος αναβάθμισης των καθαρών εσόδων από τόκους από τις τράπεζες φαίνεται πιθανός. Η κεντρική τράπεζα εξέφρασε πάντως τις ανησυχίες ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν τελικά, καθώς τα επιτόκια θα κορυφώνονται, ελλείψει επαρκούς αύξησης των δανείων. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να μετριάσουν την πτώση των περιθωρίων κέρδους εστιάζοντας στις έσοδα από αμοιβές και ιδίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και σε περαιτέρω περικοπές κόστους. Το χρονοδιάγραμμα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους ήταν άλλα βασικά σημεία συζήτησης μεταξύ των επενδυτών, τραπεζών και φορέων, καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Ώρα αποφάσεων για Ταμείο Καταστροφών και παροχές 2024

Ενοίκια: Από 7% έως 20% σε έναν χρόνο η αύξηση κοντά σε σταθμούς μετρό της Γραμμής 4 (πίνακας)

Το “disruption Stefanos” πιάνει τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς, η λυπητερή στις ασφαλιστικές και το λιμάνι του Βόλου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
 

Πηγή: Newmoney.gr