Goldman Sachs & DZ Bank: Τι αλλάζει για την Ελλάδα και τις τράπεζες με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας | Ειδήσεις για την Οικονομία

Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (pic + διαγράμματα) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs εκτιμά ότι η αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο και αναμένει μια θετική αντίδραση της αγοράς μετοχών για τις ελληνικές τράπεζες από αυτή την αναβάθμιση, δεδομένης της βελτίωσης του κλίματος.

Η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, τη Fitch ή Moody’s, οπότε η αναβάθμιση αυτή μπορεί να προκαλέσει τη συμπερίληψη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα ομολογιακών δεικτών. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη.

Από την πλευρά της η γερμανική DZ Bank, εξηγεί ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα από BB+ (θετικές προοπτικές) σε BBB- (σταθερές προοπτικές), ωστόσο, για τη συμπερίληψη σε σημαντικούς δείκτες της αγοράς, η μέση αξιολόγηση των τριών μεγάλων οίκων πρέπει να είναι επενδυτικής βαθμίδας.

«Η σημαντική μείωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα προκλήθηκε επίσης από την Ιταλία και τη μη υποβάθμιση της από τη S&P. Οι λόγοι για τη συνέχιση της θετικής τάσης της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι σαφείς. Πάνω από όλα, τα συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν την ταχεία μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Επιπλέον, η πραγματική ανάπτυξη είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΟΝΕ και, σύμφωνα με την S&P, θα πρέπει να ανέλθει σε 2,5% κατά το τρέχον έτος. Το κύριο στήριγμα εδώ είναι ο ισχυρός τουρισμός. Η έκθεση αξιολόγησης αναφέρει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, εφόσον διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και εφαρμοστούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πλήρης εκταμίευση των κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης του ταμείου NGEU της ΕΕ είναι κεντρικής σημασίας από αυτή την άποψη. Η Ελλάδα είναι ένα από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του ταμείου, με το σύνολο των επιχορηγήσεων και των δανείων ανέρχεται σε 36 δισ. ευρώ.

Οι σταθερές πολιτικές συνθήκες λόγω της ανανεωμένης απόλυτης πλειοψηφίας για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου υποδηλώνουν τη συνέχιση της επιτυχημένης μεταρρυθμιστικήςπορείας», προβλέπει η DZ Bank.

Διαβάστε ακόμη:

UBS – JP Morgan: Τι σημαίνει το deal της Unicredit με την Alpha Bank – Τι κερδίζουν οι δύο τράπεζες

Κάμψη έως 6% στο φυσικό αέριο – Κάτω των 50 ευρώ η μεγαβατώρα

Amazon: Μεγάλη επένδυση για φωτοβολταϊκό πάρκο στη δυτική Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr