Γκαμπόν: «Μεταβατικός πρόεδρος» ο πραξικοπηματίας στρατηγός Γκεμά

Γκαμπόν: «Μεταβατικός πρόεδρος» ο πραξικοπηματίας στρατηγός Γκεμά

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Γκαμπόν, ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, ο οποίος ανέτρεψε τον Αλί Μπονγκό Οντιμπά, θα ορκιστεί «μεταβατικός πρόεδρος» την Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, ενώπιον των δικαστών Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι πραξικοπηματίες.

Ο Γκεμά, που ανέτρεψε την Τετάρτη τον Αλί Μπονγκό κατηγορώντας τον για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε επίσης ότι «σταδιακά θα λειτουργήσουν μεταβατικοί θεσμοί» και υποσχέθηκε ότι η χώρα θα τηρήσει «όλες τις δεσμεύσεις της, στο εξωτερικό και το εσωτερικό».

Τι ζητά η αντιπολίτευση

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης από την πλευρά της ζήτησε από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς να αναγνωρίσουν τη νίκη της στις εκλογές, να συνεχίσουν την εκλογική διαδικασία και να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση των ψήφων αφού ο Μπονγκό είχε ανακηρυχθεί νικητής προτού να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο συνταγματάρχης Ουρλίκ Μανφουμπί Μανφουμπί, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών, στην οποία μετέχει όλη η ηγεσία του στρατού, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι η ορκωμοσία θα γίνει την Δευτέρα. Ο Μπρις Ολγκί Γκεμά έδωσε επίσης οδηγίες σε όλους τους γενικούς γραμματείες των υπουργείων, τους γενικούς διευθυντές και όλους τους υπεύθυνους των κρατικών υπηρεσιών να ξαναρχίσουν αμέσως τη δουλειά τους και να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του δημοσίου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο μεταβατικός πρόεδρος «καθησυχάζει επίσης όλους τους δανειστές, τους εταίρους για την ανάπτυξη της χώρας και τους πιστωτές ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις (της Γκαμπόν) τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό», κατέληξε ο Μανφουμπί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr