Γερμανία: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023 – Η ενεργειακή κρίση εξανεμίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης | Ειδήσεις για την Οικονομία

Γερμανία: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023 – Η ενεργειακή κρίση εξανεμίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης | Ειδήσεις για την Οικονομία

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το επόμενο έτος «βλέπει» το Ινστιτούτο Ifo καθώς μια δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εξανεμίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης μετά το lockdown για την πανδημία.

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί στο επόμενο έτος, καθώς μια δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εξανεμίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης μετά το lockdown για την πανδημία, τόνισε το Ινστιτούτο Ifo, σε μια στροφή των προβλέψεών του σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ινστιτούτο αντέστρεψε τις προβλέψεις του Ιουλίου για ανάπτυξη 3,7% το 2023, και τώρα προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,3%.

Ταυτόχρονα, αύξησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό το 2023 κατά 6%, στο 9,3%.

Για το 2022, το Ifo υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 1,6% από το 2,5% και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 8,1% από το 6,8%.

Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία το καλοκαίρι και οι δραστικές αυξήσεις των τιμών που ακολούθησαν, προκαλούν όλεθροι στην οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό”, ανέφερε ο επικεφαλής των οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους ως απάντηση στο υψηλό κόστος προμηθειών, οδηγώντας στον πληθωρισμό, περίπου στο 11%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, με τα μέτρα της κυβέρνησης να μετριάζουν το πλήγμα, αλλά δεν το αντισταθμίζουν συνολικά.

“Η απώλεια αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση των πραγματικών κατά κεφαλήν μισθών φέτος και στο επόμενο έτος κατά 3% ετησίως, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά το 1970, όταν εισήχθη το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών”, πρόσθεσε ο Wollmershaeuser.

Οι αυξήσεις των τιμών θα πρέπει σταδιακά να εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια του επομένου έτους, υπολογιζόμενες με την προοπτική ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο το χειμώνα- και οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να υποχωρούν την άνοιξη του 2023 το αργότερο.

Για το 2024, το Ifo, προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό στο 2,5%.

Διαβάστε ακόμη:

«Tethys»: 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία (pics)

Γουές Έντενς: Το «αφεντικό» του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Οι «χρυσές» business με το LNG και η Ελλάδα (pics)

Κύμα ελέγχων από την Εφορία για ακίνητα τύπου Airbnb

Πηγή: Newmoney.gr