Γεραπετρίτης: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης – Μήνυμα και στην Τουρκία εν όψει της επίσκεψης του

Γεραπετρίτης: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης - Μήνυμα και στην Τουρκία εν όψει της επίσκεψης του

Μηνύματα στην Αλβανία και την Τουρκία έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στο Τορίνο. 

Ερωτηθείς για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, ο Φρέντι Μπελέρης. 

“Το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη, της άδικης προσωρινής κράτησης, η οποία εμποδίζει την ορκωμοσία του ως Δημάρχου της Χειμάρρας, έχει τεθεί ήδη από μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, από μέρους μου, σε όλα τα δυνατά fora. Έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι Υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Έχει υπάρξει και πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είχα δε την ευκαιρία να έχω μια εκτενή κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, με τον οποίο θέσαμε τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να επιταχυνθεί η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός, 20 χρόνια μετά από την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, των χωρών αυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Ειδικά για το θέμα του κ. Μπελέρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης. Και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί Δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου“.

Σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε ότι “δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας”, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Είναι η διάθεση της Ελλάδας πάντοτε να έχει σχέσεις καλής γειτονίας. Στηρίζουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών και βεβαίως, εμμένουμε πάντοτε στη θεμελιώδη αρχή μας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πράγματι, επιχειρούμε μια νέα αρχή με τη γείτονα Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, ως οφείλουμε, τις διαφορές μας. Να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.

Προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε. Είναι αυτονόητο ότι δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας. Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, και θα το επιδιώξουμε με συνέπεια, με σεβασμό προς του Έλληνες πολίτες, και πάνω απ’ όλα υποστηρίζοντας πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας, θα είναι να έχουμε μια ήρεμη, καλή σχέση με την Τουρκία, η οποία θα είναι σχέση αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της κάθε χώρας, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο“.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε: “Με τον Ουκρανό ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Έχουμε μια άριστη σχέση και αμοιβαία κατανόηση. Έλαβα την πρόσκληση να επισκεφθώ το Κίεβο και την Οδησσό. Είναι στον προγραμματισμό μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, να βρεθώ στις μαρτυρικές αυτές πόλεις και να δηλώσω, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά, τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο χειμαζόμενο ουκρανικό λαό”.

Για τη θέση της Ρωσίας και την κατάρρευση της Συμφωνίας για τα σιτηρά, καθώς και για τις πρωτοβουλίες της μας, τόνισε ότι “η Ελλάδα συμμετέχει πολλαπλώς. Πέρα από την προσχώρησή της στη Συμφωνία των G7 που αφορά στην ειρήνευση στην Ουκρανία, η Ελλάδα με τη Διακήρυξη των Αθηνών για την ευρωπαϊκή προοπτική και της Ουκρανίας, συμβάλλει καθοριστικά, ως πρωτοπόρος δύναμη, μέσα στην ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας. Επιπλέον, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, θα υπάρχει και ενίσχυση ανθρωπιστική, αλλά και σε υλικό προς την Ουκρανία. Καθώς επίσης, θα προσφέρουμε και την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, στα οποία η χώρα μας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Όπως και όπου μπορεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτόν τον άδικο πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας”.

To άρθρο Γεραπετρίτης: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης – Μήνυμα και στην Τουρκία εν όψει της επίσκεψης του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr