Γεωργιάδης: Πρώτη η Ελλάδα θα εκταμιεύσει χρήματα το 2022 – Τι είπε για το Ελληνικό

Γεωργιάδης: Πρώτη η Ελλάδα θα εκταμιεύσει χρήματα το 2022 – Τι είπε για το Ελληνικό

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε τη σημασία της επένδυσης, λέγοντας πως «το Ελληνικό προχωρά κανονικά και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί πόλο έλξης ακόμη και για όσους το πολέμησαν»

Δημιουργείται από την αρχή η πιο έξυπνη και σύγχρονη πόλη σε διεθνές επίπεδο, με την ενσωμάτωση όλων των νέων τεχνολογιών, με ότι θετικό συνεπάγεται για την περιοχή και την χώρα, είπε για το έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο OT Forum 2 με θέμα «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης».

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της επένδυσης, γενικότερα, για την χώρα μας, αναφέροντας ότι προχωρά κανονικά και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί πόλο έλξης, ακόμη και για όσους το πολέμησαν και ήταν αντίθετοι με αυτό.

Έδωσε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την επένδυση του Costa Navarino στην Καλαμάτα που όταν ανακοινώθηκε δέχτηκε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ετών, αλλά όταν ολοκληρώθηκε και έγινε εμφανής η καθοριστική του θετική του επίδραση, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο στηρίζεται πλέον από το σύνολο της κοινωνίας.

Για το ΕΣΠΑ ο υπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που πήρε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ, και η χώρα που έπεται είναι έξι μήνες πίσω από εμάς».

Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εκταμιεύσει χρήματα μέσα στο 2022 και ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Έτσι η χώρα θα έχει τρεις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, το τρέχον ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ όπου αναμένεται τον Σεπτέμβριο να εγκριθούν τα πρώτα προγράμματα και τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, περίπου το ένα τρίτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα διοχετευθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι οι «έξυπνες πόλεις» που θα μετατρέψει τις πόλεις που κατοικούμε σε χώρους του IoT, δηλαδή του διαδικτύου των πραγμάτων, όπου όλα θα είναι διασυνδεδεμένα.

Ως παράδειγμα, ανέφερε τους κάδους απορριμμάτων, όπου μέσω του ΙοΤ θα μπορούν οι δήμοι να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων οχημάτων εξοικονομώντας καύσιμα, περιορίζοντας έως και κατά 50% την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και την ταλαιπωρία των κατοίκων των πόλεων.

Συνολικά θα διατεθούν 7-8 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μέσα σε βάθος χρόνου 6+3 χρόνων, που είναι αντίστοιχα τα έτη διάρκειας και παράτασης του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη:

Αναλυτές: Πιθανό το καθολικό «shutdown» στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Το «σκονάκι» των 100 εκατ. δολαρίων: Σε ποια εταιρεία οι υπάλληλοι «έκλεψαν» σε εξετάσεις δεοντολογίας

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Κόντρα στο consensus, δεν βλέπει ύφεση το 2022

Πηγή: Newmoney.gr