Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Ποια σενάρια εξετάζονται για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ετήσιο ραντεβού 8,9 εκατ. φορολογούμενων με την Εφορία.

Η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα ανοίξει πριν τις 25 Μαρτίου 2023, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητες για την πρεμιέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) είναι έτοιμα ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην απόφαση με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των κωδικών της νέας φορολογικής δήλωσης.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, οι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες να έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2023 αλλά και για τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων.

Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των στοιχείων αυτών είναι η 28η Φεβρουαρίου έτσι ώστε, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή στα τέλη Μαρτίου, οι φορολογικές δηλώσεις να έχουν προσυμπληρωμένα όλα τα σχετικά πεδία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως τώρα η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων υπάρχουν 3 νέες περιπτώσεις ενισχύσεων που δεν φορολογούνται και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση:

-Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

-Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα.

-Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.

Εκτός φορολόγησης μένουν ακόμη:

-Τα έξοδα κίνησης υπαλλήλων

-Το επίδομα στέγασης

-Κάθε είδους οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί ( Fuel Pass , Power Pass)

-Το επίδομα γέννησης

-Οι ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές

-Το επίδομα ομογενών προσφύγων

-Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων τακτικές και έκτακτες όπως οι επιταγές ακρίβειας.

Οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων, αν και δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, αποστέλλονται και προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση, αλλά για να καλύψουν τεκμήρια και όχι για να φορολογηθούν.

Ξεχωριστές οδηγίες έχουν δοθεί:

-Για Αμοιβές σε εργαζομένους με ημερομίσθιο και παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς επίσης και σε ξεναγούς, για τις οποίες διενεργείται, από 14/6/2018, παρακράτηση φόρου 5%.

-Για τα εξωιδρυματικά επιδόματα που καταβάλλονται σε ΑμΕΑ που από 1/1/2022 Από 1ης/1/2022 εμφανίζονται μεν στη δήλωση αλλά εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Σε περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο, καθώς τα ποσά αυτά δεν εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης

AXIA Research: Οι αντιξοότητες γεννούν ευκαιρίες – Οι προοπτικές της Ελλάδας για το 2023 – Τα top picks στις μετοχές

Αυτός είναι ο πιο δύσκολος αγώνας αντοχής στον κόσμο και είναι μόνο για 290 άτομα – Ενα τρίαθλο στόχος ζωής

ΛΑΜΨΑ: Το νέο boutique ξενοδοχείο στη Ζαλοκώστα και οι πληρότητες σε Μεγάλη Βρεταννία- King George

Πηγή: Newmoney.gr