Φορολογικές δηλώσεις 2023: Επίσημο «όχι» σε νέα παράταση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή και τον Αύγουστο | Ειδήσεις για την Οικονομία

Σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο επιπλέον φόρος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος είναι αυξημένος κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου με τις επιστροφές φόρου να κινούνται ελαφρώς υψηλότερα από το περυσινό έτος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ερωτηθείς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εάν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση απάντησε αρνητικά και έτσι, μετά τις δύο παρατάσεις οι υπόχρεοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν σήμερα 31/8 διπλή δόση για τον φόρο εισοδήματος (όσοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους μετά τον Ιούλιο), ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» και η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6,2 εκατ. φορολογικές σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων, εκ των οποίων οι περίπου 4 εκατ. είναι μηδενικές ή με επιστροφή φόρου. Για όσους από τους υπόλοιπους 300.000 φορολογουμένους δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προθεσμίας αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει και ο καταλογισμός των προστίμων, εφόσον ο επιπλέον φόρος που προκύπτει είναι άνω των 100 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Το 47,97% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6.210.449 δηλώσεων οι 2.979.152 είναι μηδενικές, δηλαδή σχεδόν μία στις δύο.

• Για το 16,14% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 403 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.002.366 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή στον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

• Το 35,88% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.228.309 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.482 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση. Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

• Σε οκτώ δόσεις, με όσους δεν πλήρωσαν τον Ιούλιο την πρώτη δόση να καλούνται στις 31 Αυγούστου να πληρώσουν διπλή δόση.

• Μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος επιτηδεύματος: Πώς απαλλάχθηκαν 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Λέσχη του Παρισιού: Αποστολή στην Κούβα για την αναδιάρθρωση του χρέους

Γιοχάνεσμπουργκ: Toυλάχιστον 63 νεκροί από τη φωτιά σε πενταώροφο κτίριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr