Φώφη Γεννηματά, μια σπουδαία γυναίκα

Τα μεγαλύτερα βήματα προόδου για να γίνει αυτή η χώρα κράτος έγιναν από το πάθος και το όραμα χαρισματικών πολιτικών και δημόσιων λειτουργών, μετά από τεράστιο αγώνα και θυσίες και αφού είχαν προηγηθεί τραγωδίες, εθνικές καταστροφές, πόλεμοι, εμφύλιοι ή οικονομικές χρεοκοπίες.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ο τομέας της Υγείας δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα πρώτα νοσοκομεία άρχισαν να οργανώνονται στα χρόνια της Επανάστασης του ’21, το 1917 ιδρύθηκε το υπουργείο Περιθάλψεως (κατόπιν Υγείας), τα αγροτικά ιατρεία και η υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων θεσπίστηκαν το 1922, η Υγειονομική Σχολή Αθηνών το 1929, το ΕΣΥ το 1983.

Εδώ ας βάλουμε μια άνω τελεία, αφού όποια μεταρρύθμιση έγινε από το ’83 και μετά (ΕΟΠΥΥ, περίθαλψη ανασφάλιστων, Πρωτοβάθμια Φροντίδα) δεν θα είχε προχωρήσει αν δεν υπήρχε ο Νόμος 1397/1983 για την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Οταν πρόκειται για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία του ανθρώπου, δεν αρκούν οι συγκρίσεις, οι βελτιώσεις και τα άλματα που έγιναν σ’ αυτό το χώρο για να κερδίσεις μια μάχη στη Βουλή. Απαιτείται με αίσθημα ευθύνης να δώσουμε τις προοπτικές, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να προδιαγράψουμε τις βελτιώσεις που θα κατοχυρώσουν την ολοκλήρωση και πλήρη ανάπτυξη του ΕΣΥ», έλεγε ο άνθρωπος που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλευε μέχρι τέλους για τη διαρκή βελτίωσή του, ο Γιώργος Γεννηματάς.

Η μοίρα ήθελε να φύγει ο ίδιος, η γυναίκα του και τώρα η κόρη τους, Φώφη Γεννηματά, από την ίδια ασθένεια, τον καρκίνο. Και οι τρεις τους πάλεψαν γενναία μέχρι τελευταία στιγμή. Και οι τρεις τους τόλμησαν να μιλήσουν ανοικτά για την ασθένεια, χωρίς ταμπού και μισόλογα, εμπνέοντας και εμψυχώνοντας χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Η Φώφη Γεννηματά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει για τη βελτίωση του κράτους πρόνοιας και του δημόσιου συστήματος υγείας, δίνοντας ταυτόχρονα με αξιοπρέπεια και δύναμη την προσωπική της μάχη. Και εδώ είναι η λεπτή γραμμή που έκανε αυτή τη γυναίκα πραγματικά σπουδαία: Μίλησε ανοικτά για την ασθένειά της, αλλά δεν την χρησιμοποίησε ποτέ για να εκμαιεύσει συμπάθεια.

Η στάση που κράτησε τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας σε συνθήκες απόλυτης ιδιωτικότητας τη μάχη της για τη ζωή, το αποδεικνύει. Μακάρι η πρόταση του καθηγητή Ηλ. Μόσιαλου να θεσπιστεί από το κράτος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου με το όνομα «Φώφη Γεννηματά» να προχωρήσει. Θα είναι μια επανάσταση εν καιρώ ειρήνης.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr/